Popularizacija fizičke aktivnosti u gradu na Vrbasu uzima maha. Dokaz za to je učestalo otvaranje fitnes centara, rad na kreiranju pješačkih staza, kao i na podizanju svijesti o značaju biciklizma po zdravlje čovjeka. Mladima sve više privlači pažnju takozvani „CrossFit“, kako kod nas, tako i na globalnom nivou. O čemu je riječ i zašto je zapravo važno da pažljivo biramo opremu za fizičku aktivnost povjerili su nam banjalučki stručnjaci, Ksenija Kecman i Đorđe Đurić, istaknuti CrossFit treneri i učesnici na najvećem i najprestižnijem CrossFit Takmičenju, odnosno CrossFit Games, i nosiocima titule  “The Fittest in BiH”.

Kako kažu naši sagovornici, CrossFit predstavlja „community“. Činjenica je, navode, da je u grupi lakše trenirati, jer se tako lakše uči, odnosno napore je lakše izdržati. Trenerima je, sa druge strane, bitno da je trening organizovan i da s esvi pokreti pravilno izvode.

CrossFit je jedna efikasna disciplina, jer predstavlja kombinaciju dizanja tegova, gimnastike, kardio vježbi i vježbi sa raznim slobodnim rekvizitima uz koje možete naučiti kako pravilno da se krećete i izvodite pokrete sa sopstvenom težinom i dodatnim opterećenjem. Ukoliko ga redovno upražnjavate, kao posljedica će se javiti poboljšanje snage, eksplozivnosti, izdržljivosti, koordinacije i mnogih drugih komponenti fizičke spremnosti, a sve to će vam omogućiti lakše kretanje u svakodnevnom životu i još bolji osjećaj, kaže Đorđe Đurić. 

Njihov trening uvijek počinje dobrim zagrijavanjem i pripremom organizma za napore koji slijede. A onda, onda počinje, kako je to Ksenija nazvala, umjetnost!  Od elemenata gimnastike, olimplijskog dizanja tegova, trčanja i raznih vježbica, pa sve do plivanja. Sve to predstavlja jedan CrossFit trening.

-Teško da se to može dočarati ovako pisanjem, pa ću prepustit ljudima da zamišljaju ili čak da dođu da pogledaju tu umjetnost (smijeh), kažu naši sagovornici i dodaju da dnevno treniraju i po dva puta i to po tri časa, ukoliko im vrijeme i obaveze to dozvole. 

Vježbanje bi svima trebalo biti prioritet. A, da bi stekli rutinu odlaska na trening potrebno je da pronađete odgovarajuću fizičku akitvnost. Zadajte sebi neki cilj, budite uporni i gurajte preko svojih granica. Kada osjetite za šta je tijelo stvoreno i šta sve zapravo možete, na svaki sljedeći trening odlazite sa osmijehom, objašnjava Ksenija Kecman. 

NIŠTA BEZ ADEKVATNE OPREME ZA FIZIČKU AKTIVNOST

Svaki trening trebao bi da podrazumijeva i dogovarajuću opremu, jer ona treba da bude dovoljno udobna da se u njoj mogu odraditi sve vježbe.

Ako vam ponestane motivacije, možda će par dobrih patika učiniti vaš trening kvalitetnijim i zanimljivijim. Čudno je kako mozak reaguje na takve stvari, ali treba uvijek tražiti neke nove izvore motivacije, iskrena je Kecman. 

-Naša tijela su različita, te da bismo iskoristili svoj maksimum jako je bitno da pri svakom treningu nosimo obuću i odjeću u kojoj se osjećamo udobno, a koja nas uz to i ne ograničava. Pored toga, ukoliko želite da postižete i vrhunske rezultate onda je to svakako jedan od prioriteta prilikom treninga. U mom slučaju, u pitanju je Under Armour oprema koja mi pruža najviše podrške kako tokom treninga, tako i za vrijeme odmora od istog, objašnjava nam Đurić. 

Saznali smo i koji je to dio opreme koji, po njihovom mišljenju MORA biti kvalitetan. 

Po mom mišljenju, obuća je ono što mora da bude kvalitetno. Prvo to, pa onda sve ostalo. Patike za CrossFit treba da imaju ravniji i tvrđi đon, te da se lako prilagođavaju stopalu. Sa ovakvim patikama imaćemo stabilnost kod izvođenja vježbi sa raznim rekvizitima i dodatnim opterećenjima, savjetuje Đurić.

 -Pored kvalitetnih patika, volim da imam dobre helanke koje se ne provide, da su vesele i šarene baš kao sa slike (smijeh), dodaje Kecman. 

KAKO PREPOZNATI KVALITETNU OPREMU? 

Udobnost je ono sto preovladava kod mene, možete izgledati super i utegnuto, ali ako se osjećate užasno, to stvarno ne vrijedi. Srećom, Đorđe i ja samo pronašli brend koji je savršena kombinacija kvaliteta, ali i modernog i svakako autentičnog izgleda, a koji je to brend koji mi preferiramo i više je nego očigledno, zanimljivo nam otkriva Ksenija Kecman.  

– Kvalitet se prepoznaje već prilikom prvog probavanja. Kada obujete patike ili obučete nešto za trening shvatićete da li to treba da se nađe u vašem ormaru. Važno je da je odjeća dovoljno elastična da vas ne ometa u pokretu. Zbog svega, toga naš izbor upravo jeste sportska oprema brenda Under Armour, dostupna u Under Armour Shop-u u TC Delta Planet, gdje sigurno možete pronaći odjeću i obuću za trening, koja će odgovarati vašim potrebama, iskren je Đorđe Đurić.

VJEŽBE KOJE SE VOLE

I kakva bi to priča o fizičkoj aktivnosti bila, a da vam kroz fotogaleriju ne prikažemo nekoliko vježbi snage.

Uživajte…

Front Rack Lunges

Snatch

One arm dumbbell clean and jerk

Pistol Squat

Pull ups