Ako često osjećate zamor i kod malih napora, imate mučninu ili osjećate žarenje u grudima, otiđite što prije ljekaru zbog provjere srca, jer možda sebi tako spasite život…

Srčani udar obično dolazi posve neočekivano, ali mnogi koji ga dožive mogli su vjerovatno prepoznati neke simptome ranijih problema sa srcem samo da su na njih obratili pažnju i shvatili da upućuju na probleme sa srcem. Na primjer, dok srčani udar podrazumijeva snažnu i oštru prodornu bol u grudima koja se širi prema vratu i donjoj vilici, te je neprekidna, bol koja se javlja u takozvanom predinfarktnom stanju u početku je drugačija, atipična i nerijetko je povezujemo s drugim zdravstvenim problemima.

Takozvano predinfarktno stanje uključuje postupno zatvaranje koronarne arterije ugruškom (trombom), a najčešći i tipičan simptom je jaka stezajuća bol iza grudne kosti, koja se može javiti na najmanji napor ili u mirovanju. Za razliku od infarkta, kad je bol neprekidna, u predinfarktnom stanju bol nije trajna i spontano se smiruje, ali se najčešće vraća u različitim intervalima. Što je infarkt bliži, intervali između bolova su kraći, bolovi traju duže, a intenzitet boli je jači.

Smjer širenja boli iz grudnog dijela najčešće je prema vratu i donjoj vilici, zatim je to često lijeva ruka, a bolovi su nerijetko praćeni znakovima podražaja vegetativnognervnog sistema, kao što je preznojavanje ili jaka mučnina.

Osim ove tipične kliničke slike koju nazivamo nestabilna angina pektoris ili akutni koronarni sindrom bez ST elevacije, postoje i atipične varijante kliničke slike. Kao, na primjer, kad se bol dominatno javlja u donjoj vilici ili u lijevoj ruci, a to često dovodi do zamjene problema sa srcem s nekim drugim kliničkim stanjima.

Tu je zatim pojava teških i po život opasnih srčanih aritmija, koja takođe može biti dominatan znak bolesti, bez naglašenih drugih simptoma. Posebno je teško prepoznati predinfarktno stanje kod dijabetičara, jer kod njih bol u grudima može biti potpuno atipična, poput pečenja ili žarenja u prsima. Kod njih se često javlja i nastupom zamora u mirovanju ili minimalnom naporu.

Uopšteno, ako primijetite značajnije promjene u disanju ili primjećujete da vam se događa zamor i kod malih napora, pogotovo ako je to više nego u poređenju sa periodom otprije godinu dana, te ako se javljaju problemi s disanjem u ležećem položaju, dobro je konsultirati se s ljekarom i definitivno isključiti probleme sa srcem. I žene mogu imati atipične simptome.

Umjesto boli, mogu se javiti osjećaj mučnine, umora, groznica i hladan znoj, pa čak i probavne smetnje, a to se može javiti i nekoliko dana prije srčanog udara, pa s takvim simptomima nije zgorega posjetiti doktora. Prema studiji koju su objavili istraživači sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini, i vrtoglavice, kad naglo ustanete, uz osjećaj lupanja srca, gotovo da su siguran znak mogućih ozbiljnijih problema sa srcem i mogu upućivati na infarkt, pa se savjetuje odlazak ljekaru.

Kod predinfarktnog stanja najvažnije je prepoznati da se u našem tijelu dešava nešto potpuno novo i jako opasno. Vrlo je važno da se simptomi koji se odnose na bol u grudima uvijek najozbiljnije shvate, te da osoba potraži pomoć u najbližoj hitnoj službi kako bi se na vrijeme provela dijagnostika. Ljekari će prvo utvrditi radi li se o akutnom koronarnom sindromu, a zatim će se učiniti stratifikacija rizika na temelju koje se najrizičnije pacijente za razvoj srčanog udara šalje u centre u kojima je moguće učiniti i perkutanu koronarnu intervenciju, te na taj način spriječiti nastanak srčanog udara.

Masnoće i andol

Bolesnici koji su svrstani u grupu niskog rizika, liječe se konzervativno, a temelj liječenja su lijekovi protiv povišenih nivoa masnoća u krvi (statini) i acetil salicilna kiselina (andol, aspirin i slično), koji sprečava nakupljanje trombocita na mjestu oštećenja arterije procesom ateroskleroze. Pacijenti se redovno moraju javljati na kardiološke kontrole (nivoi masnoća u krvi kontrolišu se svakih šest mjeseci), a izuzetno je važno i promijeniti životne navike.

Više kretanja, nepušenje, te kontrola pritiska i ‘šećera’

Promjena životnih navika, između ostalog, uključuje uvođenje svakodnevne fizičke aktivnosti, redukciju tjelesne težine, prestanak pušenja, te liječenje povišenog pritiska i šećerne bolesti, a to posredno podrazumijeva i promjenu navika vezanih uz ishranu.

Ako se prvo upozorenje ne shvati ozbiljno i osoba koja ima problema sa srcem ne promijeni loše životne navike, slika predinfarktnog stanja može se ponoviti u puno težem obliku.

Ugradnja stenta sprečava oštećenje srčanog mišića srčanim udarom

Ako je osoba svrstana u visoki i srednji rizik od srčanog udara, tada će oblik liječenja uvijek biti perkutana koronarna intervencija, a to najčešće završi ugradnjom stenta (potpornice) u arteriju koja se počela zatvarati trombom. To su u pravilu najvrijednije intervencije, jer sprečavaju teško oštećenje srčanog mišića srčanim udarom.

Činjenice koje vam mogu spasiti život

Bol se najčešće osjeća u sredini grudi i malo na lijevo, te se širi u vrat i vilicu, te lijevu ruku, no to nije pravilo – odraz boli možete osjetiti i na desnoj strani, a kod žena se često može javiti i bol na drugim mjestima, na primjer nadlaktici ili u predjelu želuca. Bol i nelagoda u predjelu prsnog koša često se javljaju u fazi mirovanja ili kod minimalnih napora

  • relativno čest znak je hladan znoj koji vas oblije i kod malih aktivnosti
  • predinfarktno stanje sve je češće u mladih zbog premalo kretanja, nezdrave ishrane i viška kilograma

Na srcu se piše svaka proživljena emocija i stres

Stresne i neugodne situacije potiču proizvodnju adrenalina koji nam podiže puls i tjera srce na brži rad. Ako takvo stanje potraje, to će se negativno odraziti na kardiovaskularni sistev u cjelini, a srce koje cijeli život pumpa krv po tijelu, oslabiće u takvim uslovima. Zbog toga  se fokusirajte na svoju dobrobit.

Prije samog infarkta, moguća je jaka anksioznost

Srčani udar može uzrokovati intenzivnu anksioznost ili strah od smrti. Ljudi koji su preživjeli infarkt, primijetili su kako su se osjećali vrlo čudno i uznemireno prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.