Predsjednik Skupštne grada Banja Luka, Zoran Talić danas je primio članice Humanitarnog udruženja žena „Duga“, te je podržao njihov rad kao najstarije i najaktivnije humanitarne organizacije.

-Udruženje koje baštini znanje, tradiciju, običaje i vještine te ih prenose s koljena na koljeno u budućnost, udruženja kao što su „Duga“ zaslužuju posebnu pažnju i status u gradu. Udruženje poput „Duge“ je najbolji ambasador jednog grada i društva iz kojeg dolazi. Kroz kulturu i tradiciju upoznaju svijet sa našim krajevima. Zmijanjski vez koji čuvaju i baštine, predivna je tradicija nastala iz velike ljubavi i nalazi se na UNESKO listi. Od mene će uvijek imati podršku, zato smo i razmjenili ideje kako da doprinesemo njihovom razvoju – rekao je Talić.

Mirjana Stojanović Trivanović iz udruženja „Duga“ kazala je nakon prijema da je zahvalna predsjedniku Skupštine Grada na podršci.

-Razgovarali smo o dosta korisnih tema kada je naše udruženje u pitanju, kao što su projekti i strategija razvoja našeg udruženja za budući period. Naše udruženje broji oko 70 članica koje vrijedno prave radove sa Zmijanjskim vezom i ideja nam je da još više plasiramo naše proizvode u region i Evropu – rekla je Stojanović Trivanović.

Zmijanjski vez je specifična tehnika koju su praktikovale žene u Zmijanju kod Banje Luke. Tradicionalni vez se koristi za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva i jedan je od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova sa naših prostora, a 2014. godine uvršten je na UNESKO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ručni rad članica „Duga“ odavno je prešao granice regiona, te su izlagale u Beču, Londonu, Njemačkoj, Japanu.