Svi se trudimo da konzumiramo zdravu i korisnu hranu, ali često nismo ni svjesni koliko jako ona može djelovati na naš organizam i koliko može doprinijeti našem zdravlju.

Osim činjenice da je kurkuma jedan od najkorisnijih začina, koji jelima daje odličnu aromu i boju, ona takođe prija i organizmu, na taj način što posjeduje protivupalna, antioksidansna i podmlađujća svojstva.

Glavni sastojak, odgovoran za sve to, jeste kurkumin. Zahvaljujući njemu, voda sa kurkumom je jedan od ljekovitijih napitaka, koga često nazivaju eliksirom zdravlja.

Recept čudesnog napitka:

Sastojci:

0,5 kafene kašike kurkume
1 čaša tople prokuvane vode (može se koristiti toplo mlijeko)

Priprema:

Sipajte kurkumu u čašu sa vodom i promiješajte. Napitak se pije u prvom dijelu dana. Prije ili poslije doručka. Možete dodati prstohvat bibera, da se mješavina dobro apsorbuje. Pijte ovaj napitak 2 nedjelje, poslije napravite pauzu (2 nedjelje).

Još ako u ovaj napitak dodate i malo limuna i meda, to će biti pun pogodak za prevenciju i liječenje!

Pozitivan uticaj na organizam:

Zdravlje srca. Kurkumin sprečava stvaranje tromba.

Poboljšanje varenja. Normalizuje varenje i ubrzava metabolizam.

Zaštita jetre. Obnavlja oštećene ćelije.

Olakšava simptome artritisa. Smanjuje otok i ublažava bol bolje nego diklofenak.

Pozitivno utiče na zdravlje osoba oboljelih od dijabetesa.

Važno: Iako je kurkuma poznata kao prirodni antibiotik, kod primjene napitka, postoje kontraindikacije, zato prije nego što počnete konzumirati napitak – konsultujte se sa svojim ljekarom.

Ako uzimate bilo kakve lijekove, takođe se konsultujte sa svojim ljekarom. Pogotovo, ako patite od hemofilije i hipertonije, jer kurkuma razrijeđuje krv i snižava pritisak, mada će za većinu ovo biti samo veliki plus. Ali, pored snižavanja pritiska, kurkuma može da izazove pad nivoa šećera u krvi.

Osobe, koji pate od dijabetesa, takođe se moraju konsultovati sa svojim ljekarom. Ali, ono što je zaista opasno – konzumirati kurkumu ako imate oboljenje žučne kese i taloženja kamenja u njoj, jer kurkuma izaziva kontrakciju mišića žučne kese.

Kurkuma je takođe kontraindikovana:

– u velikim dozama u trudnoći i kod bolesti gastritisa i čira na želucu
– djeci ispod 5 godina starosti