Portalu Banjalucanke.com obratili su se roditelji učenika koji idu u banjalučku osnovnu školu “Zmaj Jova Jovanović”. Kako tvrde, direktorka pomenute škole, Dijana Bogdanović, nije sposobna da vodi bilo kakvu javnu ustanovu, a “kap koja je prelila čašu” je nedavni događaj na školskom izletu, kada, kako navode, direktorka nije adekvatno odreagovala, nakon što je učenik trećeg razreda ozbiljno povrijedio ruku. Ovim dopisom su se obratili i Ministarstvu prosvjete i kulture RS, od kojih očekuju pravovremeno reakciju…

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“U prethodnih nekoliko godina smo primijetili niz događaja, ponašanja i slično, od strane direktorice škole Dijane Bogdanović, zbog kojih smatramo da se nivo ove škole srozao, a djeca, roditelјi i po našim saznanjima čak i nastavno osoblјe, u toj školi tretiraju neodgovarajuće jednoj javnoj obrazovnoj ustanovi.

U pokušaju da budemo što kraći u obraćanju vama, želimo da navedemo samo nekoliko primjera neodgovarajućeg ponašanja dotične:

         Već niz godina, a to potvrđuju i roditelјi čija su starija djeca pohađala OŠ „Zmaj Jova Jovanović“, sumnjamo da su troškovi koje danas plaćamo za školske izlete, škole u prirodi i sl., daleko viši od realnih troškova i cijena koje su bile u periodu prije nego je gđa. Bogdanović došla na mjesto direktora. Odnosno, da na ovaj način ona sebi pribavlјa nezakonitu novčanu korist.

         Odnedavno, opet gđa Bogdanović vrši pritisak na roditelјe i učitelјe da djeca nižih razreda učestvuju u „Školi u prirodi“ iako je novim pravilnikom jasno određeno da npr. drugi ili treći razredi nisu planirani za te aktivnosti. Smatramo, opet, da je jedini razlog njenog pritiska taj da sebi pribavi što veći nezakonit procenat od uplata za pomenutu vanškolsku aktivnost.

         Na nedavno izvedenom izletu škole (oktobar 2019), koji je opet bio cjenovno iznad onoga što je za takav izlet realno, desile su se i dvije povrede učenika, od koje je jedna bila prelom ruke djeteta trećeg razreda, nakon koje direktorica, ne da nije intervenisala, nego je dijete držala sat vremena „u mirovanju“ dok nije završen ručak predviđen za radnike, iako su neki od pristunih savjetovali da se dijete što prije odvede lјekaru. Odlaganjem i nebrigom je pogoršala stanje povrijeđenog djeteta. Igrom slučaja, to dijete je sin od našeg proslavlјenog glumca Nikole Pejakovića, te iako smatramo da nijedno dijete ne treba da ima poseban tretman, ovo je pokazatelј da Dijani Bogdanović niko ne predstavlјa poseban značaj, niti mari za lјude iz svoje radne okoline, odnosno da gleda samo svoj interes, a ovim primjerom i na štetu drugih.

         Takođe smo došli i do informacija da je njen odnos prema zaposlenima u školi izrazito neodgovarajući, ali da radnici „ćute“, vjerovatno iz straha za svoje zaposlenje. Iz ovog razloga, a i generalno zbog krajnje lošeg odnosa direktorice, gledano iz svih aspekata, odlučili smo se da ovaj dopis bude anoniman, ali vas uvjeravamo i molimo da ozbilјno shvatite da iza ovog pisma stoje desetine roditelјa.

         Na kraju, možda i najgori pokazatelј njenog nerada je činjenica da ova direktorica konstantno koristi priliku da ne provodi vrijeme na svom radnom mjestu. Svaka školska ekskurzija, sajam knjiga, izleti i slično, ne prolazi bez njenog odlaska na iste. Iako ne ulazimo u organizaciju vanškolskih aktivnosti, simptomatično je to što u svim ostalim školama u Banjaluci direktori po potrebi i povremeno odlaze na spomenuta putovanja, dok Dijana Bogdanović koristi svaku takvu priliku da ne bude na svom radnom mjestu.

U potpunosti smo uvjereni da se radi o osobi koja nije dovolјno sposobna da vodi bilo kakvu javnu ustanovu, a pogotovo osnovnu školu, tim gore što svojim ponašanjem ni ne pokazuje istinsku želјu da ovaj posao savjesno obavlјa.

Nadamo se da ćete na ovaj prigovor odreagovati na prikladan način, te vas molimo da, kao najviši organ u obrazovanju u Republici Srpskoj i detalјnije istražite radni angažman Dijane Bogdanović u pomenutoj školi.

Sastanaka nezadovolјnih roditelјa van škole je bilo u više navrata, ali nakon spomenutog izleta od prije nekoliko sedmica, njeno ponašanje, odnosno neponašanje i neodgovornost prema povrijeđenom djetetu je „kap koja je prelila času“ pa smo se odlučili da vam se obratimo.

S poštovanjem,

Zabrinuti roditelјi učenika OŠ „Zmaj Jova Jovanović“, Banjaluka.

20.10.2019.