Uvedite ove navike i shvatićete da možete odlično da funkcionišete i bez kafe!

Ako vam ovi savjeti uđu u naviku, na veoma ste dobrom putu da usvojite zdrav način života i uštedite novac koji biste potrošili na kafu.

1. Jabukovo sirće

Ako kupite jabukovo sirće koje košta otprilike koliko i jedna kafa, profitiraćete, jer će vam potrajati oko mjesec dana. Preporučena jutarnja doza je najviše decilitar, ali i manje. Jabukovo sirće alkalizovaće vam organizam, probuditi vašu probavu i pomoći vam da izgubite na težini.

2. Jutarnje trčanje

Kome je potrebna teretana kada može besplatno da vježba napolju na otvorenom? Za jutarnje trčanje potrebni su vam udobna stara odjeća i dobre patike i spremni ste za sticanje jedne vrlo zdrave navike, jer možete da trčite bilo kada. Preporučuje se jutarnje trčanje prije obroka i prije posla kako biste probudili organizam. Čak i ako morate da investirate u nove patike, svejedno se isplati ako ćete zaista trčati svakog dana.

3. Jedite više sočiva i pasulja

Namirnice koje vam mama kuva nisu samo dobre, jer su mamine, nego su i nutritivno vrlo hranljive. Sočivo i pasulj bogati su proteinima koji su zaslužni da ne budete gladni duže vremena. Zato sljedeći put kad vam mama ponudi ove specijalitete, nemojte je odbiti. Ovo su takođe namirnice koje mogu da potraju jako dugo ako uložite u njih, a dobra je stvar što ih možete napraviti u mnogo varijanti i nositi sa sobom.

4. Dublje dišite

Nije šala, duboko i polagano disanje je jako bitno za pravilno funkcionisanje organizma i za samoopuštanje, a zbog ubrzanog načina života često zaboravimo da dišemo kako treba. Internet je prepun različitih tehnika disanja, na vama je samo da odaberete onu koja vam odgovara i koje ćete se pridržavati. Postanite svjesni disanja i vaš organizam će vam biti zahvalan.

5. Izađite na sunce

Sunce je besplatno baš kao i disanje i može vam podići raspoloženje, ali i imunitet zbog vitamina D. Veoma je važno svakodnevno se izlagati suncu, pa zato umjesto da sjedite u zagušljivom kafiću, prošetajte i upijte sunčeve zrake.

6. Svaki dan pijte vodu s limunom

Neko bi mogao da prigovori visokoj cijeni limuna, ali imajte na umu da ćete taj limun koristiti više puta što smanjuje njegovu ‘dnevnu’ cijenu. Na kraju ispada da je isplativije kupiti jedan limun nego potrošiti taj novac na kafu. Topla voda s limunom čisti čitav  organizam, povećava vaš pH i najviše od svega djeluje na buđenje probave.

7. Jedite više povrća

Vodi se velika rasprava oko toga da li je skupo jesti zdravo, ali ne smijemo da zaboravimo na sezonsko povrće čija cijena nije visoka, posebno na kraju sezone. S povrćem možete da eksperimentišete i isprobavate razne recepte, a najbolje bi bilo kada biste mogli da konzumirate samo domaće gajeno povrće.

Ako ove savjete uvedete u svoj dnevni raspored, polako ćete uvidjeti da vam jutarnja kafa nije ni potrebna, jer ćete zbog svega navedenog imati dovoljno energije za čitav dan. Svaki od ovih savjeta dugoročno je isplativiji od jedne kafe, zato razmislite dvaput.