U današnje vrijeme, većina šporeta ima ventilator u rerni. Zahvaljujući njemu topao vazduh cirkuliše, što vodi do brže pripreme jela, kolači brže porumene, meso postaje hrskavije za kratko vrijeme.

Kod korišćenja rerni sa ventilatorom, treba da se vodi računa o nekim pravilima. Na primjer, kada pripremate kolače, koji se peku na tihoj vatri i treba im više vremena, dobro je da ne koristite ventilator. Skroz suporotno, kada želite da pečete jelo koje treba da se sječe brzo i na visokoj temepraturi, koristite ventilator.

Važno je da znate da ventilator dodajte dodatnih 20 stepeni. Tako da ako vam je u receptu predloženo jelo koje se peče na 200 stepeni, ako koristite ventilator, podesite na 180.

Za razliku od običnih rerni, ako imate sa ventilatorom, nije potrebno prethodno da je ugrijavate. Postoji rizik da pregori, kod nekih modela. Ako pečete meso, torte, kolače, hljeb ili kifle – nije potrebno da ugrijavate prethodno.

Vazduh koji se brzo kreće, značajno povećava brzinu kojom se toplota prenosi na hranu. To je veoma korisno kada želite da površina jela koje pripremate bude braonkasta, na primjer kada pripremate pečeno meso ili hljeb.

Rerne sa ventilatorom nisu toliko dobre kada pripremate delikatesna jela, kao na primjer krem karamel i kolače koji mogu prebrzo da zagore.

Kada pravite keksiće, u zavisnosti kakav efekat želite, treba da procijenite da li da koristite ventilator ili ne.

Topao vazduh koji cirkuliše, garantuje da će u cijeloj rerni temperatura ostati stalna. Naravno, nekim receptima je potrebna pažljivija termička obrada.

Od velike koristi prilikom korišćenja ventilatora je termometar za rernu. On je relativno jeftin i možete ga naći u mnogim prodavnicama, u kojima se prodaje roba za kuću.

To se stavlja unutra u rernu i pomaže vam da odredite kakva je temeratura. Stavite na rešetku gdje ostavljate hranu za pripremu, zato što je u donjem dijelu rerne temperatura različita.