Banjalučka šetališta krase tri “tetovaže” koje se jedino vide na kiši, a autor jednog od radova, Sonja Popović, tvrdi da je od njenog, čiji je naziv  “tulipan Banjaluka/Zmijanjski vez”, ostala samo ideja.

Popovićeva je rekla da se izmjene jasno mogu vidjeti kada se uporede rad koji je ona poslala s aktuelnin radom na površini.

– Gotov rad sam vidjela na Insragramu i Fejsbuku i tada saznala da je poprilično modifikovan. Jedina sličnost sa mojim radom je “ideja” – rekla je ona.

Oslikavanje “tetovaža” na pješačkim površinama je urađeno u sklopu projekta “Istetoviraj grad”, koji je sprovodio Muzej RS. Popovićeva je jedan od tri autora čija su umjetnička djela izabrana i nagrađena.

Ona je rekla da nije tražila objašnjenje od ove institucije zašto je njen rad modifikovan.

– S obzirom da je sve već bilo urađeno, nisam tražila nikakvo objašnjenje od strane Muzeja RS, niti su se oni oglasili u vezi sa ovom temom – rekla je Popovićeva.

Dodala je da je, pored njenog, izmjenjen i drugi odabrani rad, te da se treći izabrani rad uopšte ne nalazi na površinama Banjaluke.

„Otkrivanje tetovaža“, umjetničkih radova nastalih tokom realizacije projekta „Istetoviraj grad”, održano je nedavno na njihovim lokacijama i doživio je pozitivne reakcije  javnosti. Oslikana su šetališta između Hrama Hrista Spasitelja i spomenika Banu Milosavljeviću, te plato u parku „Petar Kočić“ i ispred RK „Boska“.

U Muzeju RS su rekli da nemaju drugih saznanja o ovom pitanju mimo informacija koje su do sada objavljivali.

Prema informacijama iz ove ustanove, ovaj projekat je pokrenut sa idejom promocije kulturnog nasljeđa Banjaluke i Muzeja RS na javnim površinama, te izlaska Muzeja RS u javni prostor, kao i stvaranje nove publike.

– Realizaciju projekta podrazumijevalo je i objavljivanje javnog poziva, na koji su se javili umjetnici sa svojim idejnim rješenjima koja bi se mogla realizovati na banjalučkim šetalištima – rekli su u Muzeju RS.

Objasnili su da Komisija izabrala 3 najbolja rada, koji su dobili simbolične nagrade kao podstrek za dalji rad na promociji kulturnog nasljeđa Banjaluke i RS.

– Vjerujemo da je svim nagrađenim autorima bila čast i zadovoljstvo što su putem Muzeja RS i Grada Banjaluka njihova idejna rješenja korištena kao osnova za izradu apliciranja finalnih projekcija i da nagrade navedenog konkursa predstavljaju doprinos njihovoj daljoj umjetničkoj afirmaciji – naveli su u ovoj ustanovi.

Prilikom oslikavanja koristila se „rain activated art“ tehnika -„Rainworks“, kojom se umjetnička djela na trotoarima, pločnicima i javnim površinama pojavljuju kada pada kiša.

– Razlog za to leži u hidrofobnom – vodootpornom premazu, koji se nanosi u formi „nevidljivog spreja“ ili četkom. Navedene aplikacije ostaju vidljive u kišnim danima do tri mjeseca nakon čega u potpunosti nestaju. S obzirom na kompleksnost tehnike i same izrade djela na velikim pješačkim površinama, Muzej RS je angažovao umjetnike „BL Tattoo&Piercing Studio” iz Banjaluke, koji su imali zadatak da korištenjem nagrađenih radova osmisle najadekvatnije rješenje za primjenu ove specifične tehnike, što je i realizovano u periodu od 14. do 18. oktobra – kazali su u ovoj ustanovi.

Naglasili su da ih je po završetku projekta kontaktirao vlasnik brenda “Rainworks”, koji ih je obavijestio da će Grad Banjaluka biti uvršten na njihovu platformu s mapom svijeta koja sadrži lokacije sa radovima implementiranih navedenom tehnikom.

– Ovim će kulturno nasljeđe i banjalučki umjetnici biti ponovo prepoznati na svjetskoj sceni – naveli su u Muzeju RS.

Izvor: srpskainfo