Lijek Ibuprofen spada u lijekove poznate pod nazivom nesteroidni antiinflamatorni lijekovi. Ibuprofen (tablete i sirup) snižava povišenu tjelesnu temperaturu, smanjuje bol i otklanja znake zapaljenja.

Ibuprofen se koristi u terapiji bolova blagog do umjerenog intenziteta (glavobolja, protiv zubobolje, poslije vađenja zuba, protiv groznice, kod menstrualnih bolova, kod visoke temperature, kod grčeva u mišićima, za bolove u leđima i u terapiji simptoma prehlade i gripa.

Kontraindikacije

Lijek Ibuprofen ne smijete koristiti ako ste alergični na ibuprofen, aspirin ili neki sastojak lijeka. Nemojte koristiti ovaj lijek ako ste ranije imali otežano disanje, pogoršanje astme, alergijski osip ili svrab i curenje iz nosa zbog primjene ibuprofena, aspirina ili sličnih lijekova, zatim, ako ste ranije imali čir na želucu ili druge probleme sa želucem. Ne preporučuje se da se ibuprofen i alkohol paraleleno konzumiraju.

Ako patite od čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu, imate krvarenje u digestivnom sistemu, krvarenje ili perforacije u prošlosti, nemojte koristiti Ibuprofen.

Takođe, ovaj lijek nije namijenjen Vama ako imate teško oboljenje srca, jetre ili bubrega, ukoliko ste u trudnoći (posljednji trimester), ako imate manje od 12 godina ili imate povećanu sklonost ka krvarenju.

Lijek nije namijenjen za djecu koja imaju manje od 12 godina.

Mjere opreza:

Ibuprofen tablete mogu otežati začeće. Nemojte uzimati Ibuprofen ako uzimate varfarin ili heparin osim ako Vam to nije preporučio ljekar koji će nadzirati Vaše zdravstveno stanje!

Doziranje

Preporučuje se počinjanje liječenja primjenom najnižih doza. Tablete Ibuprofen se uzimaju uz hranu ili poslije obroka. Za bebe se preporučuje lijek u vidu sirupa, ali samo prema savjetu pedijatra.

Ibuprofen tablete se mogu uzimati na prazan želudac sa malo vode. Ako se jave problemi sa varenjem, lijek treba uzeti sa malo hrane ili mlijeka.

Uobičajeno doziranje kod odraslih i za djecu stariju od 12 godina: Početna doza je 400 mg i ona se prema potrebi može ponoviti u dozama od 200 do 400 mg u intervalima od četiri sata, do maksimalno 1200 mg tokom 24 časa.

Kod starijih osoba postoji povećan rizik od pojave težih posljedica neželjenih dejstava. Lijek je namijenjen za kratkotrajnu primjenu i ne uzimajte lijek ga duže od 3 dana osim ako to ljekar nije preporučio.

Predoziranje: Ako ste uzeli više Ibuprofena nego što je trebalo odmah se javite ljekaru. Simptomi predoziranja su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, glavobolja, nesvjestica, pospanost, zamućen vid ili zujanje u ušima. Nikada ne uzimajte dvostruku dozu lijeka da nadoknadite onu koju ste preskočili.

Primjena lijeka Ibuprofen u trudnoći i tokom dojenja

Treba izbjegavati upotrebu ibuprofena tokom trudnoće i dojenja. Lijek se ne smije primjenjivati u posljednjem trimestru trudnoće.

Neželjena dejstva – nuspojave

Nuspojave su uglavnom blage. Pod uticajem Ibuprofena, možete osjetiti vrtoglavicu i pospanost. Ako se tako osjećate, nemojte da upravljate vozilom i rukujete mašinama.

Prestanite sa uzimanjem lijeka i idite kod ljekara, ako primijetite oticanje lica, usana ili grla, svrab i sitnozrnaste ospe na koži. Od teških nuspojava su prijavljene: teška glavobolja, visoka temperatura, ukočenost u vratu ili preosjetljivost na jaku svjetlost, krv u stolici, crna, katranasta stolica i poraćanje krvi.

Tokom primjene ibuprofena mogu se javiti mučnina, povraćanje, proliv, nadimanje, zatvor, poremećaj varenja, bolovi u predjelu stomaka, krv u stolici, povraćanje krvi, ulcerativni stomatitis…

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.