Ljubav prema djeci podrazumijeva i neprestanu brigu, kao i potrebu da ih zaštitimo od raznih opasnosti koje vrebaju u njihovom okruženju. Evo nekoliko savjeta…

Realnost današnjice su i potencijalne opasnosti koje okružuju vaše dijete, bilo da je to na putu do škole, u dvorištu ili u parku. Klint Van Zant, bivši agent FBI, predlaže 10 strategija za vas i vaše dijete, kako da izbjegnete opasnost, ali i kako da se ponašate ukoliko do neželjenih situacija dođe.

10 savjeta za djecu

  1. Ne ulazi u nečiji automobil ukoliko ti to roditelj nije lično rekao. Takođe, ne prilazi osobama koje te prate automobilom ili pješaka.

2. Ne vjerujte odraslim osobama koje od vas traže pomoć, na primjer traže izgubljenog psa ili neku ulicu.

3. Brzo se skloni od osobe koja te primorava da pođeš sa njom. Slobodno viči: “Ova osoba nije moj otac (ili majka).”

4. Izbjegavaj da negdje ideš sam. Ukoliko želiš da izađeš iz dvorišta ili sa igrališta, obavezno pitaj roditelje za dozvolu, naročito ako ideš kod nekoga.

5. Nikada nemoj da stopiraš! Ukoliko ti roditelji ne dozvole, nemoj se voziti sa drugim ljudima.

6. Odrasli ne bi trebalo da ti pričaju svoje tajne. Ukoliko se to desi, reci roditeljima ili nastavniku. Takođe, ne dozvoli da te iko fotografiše.

7. Ne bi trebalo niko da ti dodiruje tijelo na mjestima koje pokriva kupaći kostim, ali ni ti da dodiruješ druge. Tvoje tijelo je nešto posebno i intimno.

8. Imaš pravo da kažeš NE odraslima, pa čak i rođacima i prijateljima, ukoliko pokušaju da te natjeraju da uradiš nešto protiv tvoje volje.

9. Dogovorite se sa roditeljima na koji način će vam poručivati da li je bezbjedno da pođete sa nekom osobom.

10. Vježbaj poseban uzvik, koji je glasan i dugo traje. Tako osobi koja pokušava da te povrijedi poručuješ “Znam šta pokušavaš da uradiš! Nisam laka žrtva!”, a osobama u blizini da si u opasnosti. Kada vičeš, udišeš duboko, dobijaš kiseonik i dodatnu hrabrost i snagu da se pokreneš i pobjegneš.

10 savjeta za roditelje

  1. Ključ uspjeha je u komunikaciji. Važno je razgovarati otvoreno sa djecom o svim temama koje se tiču bezbjednosti, pa čak i eventualnoj otmici.

2. Znanje je moć. Razgovarajte sa djecom o potencijalnim napadačima, naučite ih da oni izgledaju kao svi normalni ljudi i da će na razne načine pokušati da namame dijete.

3. Naučite osnovne metode koje napadači koriste da namame dijete: traže izgubljenog ljubimca, pitaju za ulicu, nude slatkiše ili novac djeci kako bi ušli u njihov auto, prijete da će povrijediti nekog člana porodice ukoliko dijete ne pođe sa njima…

4. Nemojte označavati odjeću, rančeve ili druge lične predmete imenom djeteta. Napadač može tu informaciju iskoristiti kako bi zadobio povjerenje djeteta.

5. Dogovorite se sa djetetom šta da radi ukoliko se slučajno odvoji od vas i izgubi u tržnom centru, supermarketu ili nekom drugom javnom mjestu. Savjetujte ga da potraži pomoć od neke majke sa djecom ili neke druge žene. Mogu da potraže pult za informacije ili policajca.

6. Neka vaše dijete zna svoje ime i prezime, adresu, i vaš broj telefona. Trebalo bi da znaju i brojeve za hitne slučajeve.

7. Trebalo bi uvijek da znate gdje su vam djeca, kao i adrese i brojeve telefona njihovih drugara.

8. Ne zaboravite da obnavljate podatke o djetetu. Fotografišite ga na svakih 6-12 mjeseci.

9. Budite istrajni u edukovanju djeteta o svim opasnostima, vježbajte zajedno i glumom oživite moguće neželjene situacije.

10. Ukoliko vaše dijete nestane, pokušajte da ne paničite. Prvo pretražite kuću, zatim provjerite da se ne nalazi kod komšija ili prijatelja. Ako i dalje ne možete da ga pronađete, pozovite policiju. Ne postoji vremenski period koji mora proći prije nego što možete da prijavite nestanak djeteta.