Savjeti za odražavanje osjetljivog materijala koji obožavamo…

Cipele i čizme od brušene kože nas uvijek osvoje na prvu i jednostavno izgledaju posebno luksuzno i elegantno kada ih vidimo na polici, ali nakon nekoliko mjeseci nošenja situacija je potpuno drugačija. Na brušenoj koži se najviše ističu tragovi nošenja, a neispravnim metodama održavanja i čišćenja situacija će samo postati još gora.

Srećom, održavanje brušene kože je zapravo vrlo jednostavno, a mi vam u nastavku donosimo pet savjeta koji će vam pomoći da vaše omiljene cipele uvijek izgledaju kao nove!

1. Uložite u četku za brušenu kožu

Za početak najbitnije je da koristite ispravnu četku dizajniranu posebno za brušenu kožu, jer ćete u suprotnom još više oštetiti materijal. Takođe, bitno je da radite lagane pokrete četkom i to samo u prirodnom smjeru materijala.

2. Priprema za čišćenje

Prije nego počnete čistiti cipele od brušene kože bitno je da ih ispunite papirom kako se ne bi savijale za vrijeme čišćenja i zadržale svoj prirodan oblik.

3. Čišćenje peškirom

Nakon što se cipele očistili četkom za brušenu kožu, obrišite ih čistim suvim peškirom. Na taj način uklonićete preostalu prljavštinu i prašinu.

4. Uklanjanje mrlja

Za uklanjanje većih mrlja na brušenoj koži koristite gumicu za brušenu kožu, ali za manje mrlje možete se osloniti i na običnu gumicu za brisanje.

5. Najtvrdokornije mrlje

Ako se na vašim cipelama od brušene kože nalaze tvrdokorne mrlje od vina ili kafe, pomoći će vam obično alkoholno sirće. Nekoliko kapi sirćeta stavite na čistu krpicu i nježno prebrišite mrlju.