Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promjene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa slijedi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Poslije nadražaja slijedi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je nevjerovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubjedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko rjeđe se dešava da strano tijelo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dvije osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podjela je dobra za razumijevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

  • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji, pa dijete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalijepi”, a dijete (uglavnom bezuspješno) pokušava da ga izbaci.

Dijete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci, pa često bolno plače poslije napada kašlja. Ponekad dijete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dijete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dijete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dijete ne pobijedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je rijetko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod djece, a ako je dijete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Šta znači kad dijete jače kašlje noću?

Obično se radi o nadražajnom – “slivajućem” kašlju. Preko dana, dok je dijete aktivno, dio sekreta iz nosa izlazi “unaprijed” (kroz nos) ili dijete proguta sekret koji se sliva niz grlo. Noću, kada spava sekret nema gdje već se sliva ka dušniku i provocira kašalj. Naravno, i drugi uzroci kašlja mogu biti “noćne ptice”, ali je slivanje sekreta iz gornjih partija disajnih organa ubjedljivo najčešći.

  • Produktivni ” – vlažni” kašalj

Daleko je rjeđi kod djece!

Javlja se kada su pluća (u stvari se radi o bronhijama) puna sekreta, pa se kašljem sekret “ispumpava”, pa se zato kašalj naziva produktivni. Obično se radi o bronhitisu, rjeđe o upali pluća. Veća djeca mogu da iskašlju sekret, a manja obično progutaju ili povrate sluz.

Da li je svaki “vlažan” kašalj iz pluća? 

NIJE! 

Obilan sluzav sekret iz nosa i “gornjih partija” grla može da se zaglavi u grlu i dušniku, pa dijete “vlažno” kašlje iako nema ništa u plućima. Ovo daje lažnu sliku produktivnog kašlja, a zapravo se radi o nadražajnom kašlju sa “vlažnim” prizvukom.

Ljekar, poslije pregleda (auskultacije – slušanja djeteta) veoma lako riješi ovu dilemu koja nerijetko zbunjuje roditelje.

Kako se kašalj liječi? 

Postoji jednostavno medicinsko pravilo: ne liječi se kašalj, već uzrok kašlja!

Zato je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati. Izlječenjem osnovnog oboljenja i kašalj će proći. Zato roditelji ne treba na svoju ruku da liječe kašalj prije konsultacije sa pedijatrom.

Jasno je da većina djece ima nadražajni (suvi kašalj) koji ponekad toliko uznemiri dijete (pa i roditelje), jer se javlja u napadima  da mora da se  brzo krene u akciju i daju:

Antitusici – lijekovi koji smanjuju nadražaj, pa tako umiruju suvi kašalj. Važno je znati da se ne radi o medikamentima koji će izliječiti uzrok kašlja, već samo smanjuju posljedice – “dosadni” nadražaj koji tjera dijete da kašlje.

Oni se daju samo ako kašalj remeti normalno spavanje djeteta ili ako je toliko dosadan da se dijete iscrpljuje od napada kašlja. Ima ih više vrsta, a ne treba ih uzimati bez konsultacije sa pedijatrom! Daju se kratko – ne duže od nekoliko dana, a od njih ne treba očekivati čudo – da potpuno neutralizu kašalj – to je nemoguće dok se ne otkloni (izliječi) uzrok bolesti koja je praćena kašljanjem.

Da li pomažu sirupi na biljnoj bazi? 

Pomažu!

Oni se mogu dati djeci i bez pregleda ukoliko je dijete koje nadražajno kašlje dobro rapoloženo, dobrog apetita, bez povišene temperature, i bez otežanog i ubrzanog disanja, a kašalj se pojačava u ležećem polaju. Tada se skoro sigurno radi “slivajućem” kašlju zbog virusne upale nosa i grla.

Bijeli sljez se vijekovima koristio kao lijek za kašalj koji prati upale gornjih disajnih organa.

Sirup bijelog sljeza oblaže sluzokožu grla, “pokriva” ogoljene nervne završetke koji prenose nadražaj na kašalj, i tako pomažu djetetu  da se izbori sa dosadnim, suvim neproduktivnim kašljem, ali i pomaže iscjeljenje (iako ne djeluje na virus koji uzrokuje kašalj).

Kako?

Tako što dijete rjeđe kašlje (jer, je bijeli sljez “pokrio” i zaštitio oštećenu sluznicu), pa se na taj način smanjuje efekat “dranja” sluzokože koja je već razorena virusom. Naime, svaka epizoda suvog kašlja dodatno oštećuje ranjenu sluznicu disajnih organa, tako da receptori za kašalj bivaju još više ogoljeni i nadraženi, pa se kašalj pojačava i zatvara se “začarani krug” koji vodi u pogoršanje bolesti. Zato smanjenjem nadražaja, sirup bijelog sljeza pomaže regeneraciju oboljele sluzokože djetetovih disajnih puteva.

Kada je vrijeme za pregled pedijatra?

Pregled je obavezan ako:

–   dijete dobije visoku temperaturu i kašalj se pogoršava – ovo ukazuje na ozbiljniju infekciju!

–   izgubi živost i postane nezainteresovano i pospano – takođe nagovještava da se nešto ozbiljnije dešava.

–   se javi otežano (svirajuće) i ubrzano disanje – to onda ukazuje na bronhitis.

–   se javi kašalj kao lavež psa praćen “struganjem” pri udahu i izdahu. Tada je skoro sigurno u pitanju  laringitis.

–   izgubi apetit i počne uporno da povraća – možda je virus napao želudac.

Valjalo bi obaviti pregled ukoliko nema baš nikakvog napretka poslije tri do pet dana korišćenja sirupa.