Image: 0008323437, License: Rights managed, Property Release: Yes, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Alamy

Jedna blogerka odlučila je da stavi tačku na spekulisanja i ženama otvoreno kaže kako se mame osjećaju prvih dana nakon porođaja.

Britanka Beki Poup piše blog pod nazivom ‘Mummy Mumbles’. Nedavno se porodila i odlučila je da sa svima podijeliti istinu o tome kako se žena osjeća u prvim danima nakon porođaja, a njen post oduševio je mame širom svijeta.

Izdvajamo 10 istina koje je ona napisala.

1. Bolovi nakon porođaja. Ko bi rekao? Kada je Bog dizajnirao žene da bi rađale, stvarno nas je zeznuo.

2. Prva velika nužda. Ne paničite. Ne rađate još jedno dijete. Samo je osjećaj takav. Sjetite se veličine djeteta koje ste izgurali s prednje strane, pa ideja izbacivanja onoga što se nalazi u zadnjoj strani više neće biti tako strašna. Vaša guza ne otpada.

3. Beba izgleda čudno. Ali baš čudno. Svi će vam govoriti da je slatka i lijepa i vi ćete prihvatiti mišljenje drugih ljudi, ali vama će beba izgledati kao ćelavi pomalo ljubičasti djedica s ostacima osušene krvi i kože na naboranom licu.

4. Prvo tuširanje je kao scena iz filma ‘Keri’. To je normalno. Možda vam se čini kao da nikada više nećete biti dobro i da ćete zauvijek hodati kao Džon Vejn. Možda i hoćete, ali takođe ćete se bolje osjećati nakon tuširanja.

5. Sestre u bolnici vole bebe. Doći će i uzeti ih bez upozorenja. Masiraće njihove trbuščiće kako bi ih natjerale da kake i maziti ih po licu u tolikoj mjeri da ćete pomisliti kako je beba bila na botoksu kada vam je vrate. 

6. Beba prdi. Podriguje. Štuca. Ispušta čudne zvukove u snu i mislite da ćete se probuditi i vidjeti Čakija.

7. Svi su ljuti. Vaš mozak je ljut, vaše oči su ljute, vaš stomak, vaš mjehur, vaša guza. Vaša vagina nije ljuta, ona je bijesna. Dajte joj vremena da se smiri, ali u tom trenutku vi i ona niste prijateljice.

8. Ljudi vas pitaju je li vam došlo mlijeko, a vi očekujete da neko ušeta kroz vrata i da vam mlijeko kada bebi treba. Zapravo se dogodi to da vam za tri dana grudi počnu curiti kao da su zaboravile da su grudi i sada vjeruju da su dvorišne prskalice.

9. Nikada u životu nećete toliko puta izgovoriti riječ ‘dojenje’. Ideja o malom biću koje ležerno sisa mlijeko iz vaših grudi odjednom postane stvarnost. U ovom trenutku osjetićete se kao prava mama.

10. Prestanite da brinete. Niste superheroj. Ne postoji normalno i ne postoji savršeno. Vi ste ono što je vašem djetetu normalno i savršeno. Bebe vas ne osuđuju. One potpuno zavise od vas i biti odgovoran za jedno ljudsko biće nije lagan zadatak. Vi to možete. I svaki dan će biti lakše. Udahni mamice. Upravo si rodila. Ne postoji ništa što ne možeš da uradiš. Osim spavanja. To više ne možeš.