Osim što je vrlo ukusna, ova kombincija je i ljekovita…

Cimet i med se u narodnoj medicini koristi od davnina. Njihova mješavina je pravi izvor antioksidanasa i antimikrobnih svojstava.

Med je odličan izvor energije i zdrava zamjena za šećer i ostale zaslađivače. Bogat je mnoštvom minerala i vitamina koji se mnogo lakše vare od sastojaka koji se nalaze u bijelom šećeru. Iz ovih razloga se preporučuje njegovo konzumiranje za smanjenje triglicerida i rizika od nastanka kardiovaskularnih i metabločkih bolesti.

Konzumacija ove kombinacije je povezana sa smanjenjem rizika od nastanka dijabetesa ateroskleroze, srčanih bolesti i nekoliko vrsta raka. Visok procenat antioksidanata u medu je zaslužan za njegova ljekovita svojstva.

Cimet je svima dostupan, a njegova svojstva su nevjerovatna. Bogat je polifenolom, antioksidansom koji čuva zdravlje srca, sprečava i usporava Alchajmerovu bolest i nastanak raka prostate. Snižava nivo šećera u krvi i preporučujese oboljelima od dijabetesa tipa 2.

Pomješajte šolju meda i jednu kašičicu cimeta i jedite svako jutro prije obroka.

Preporučuje se njihovo konzumiranje i u sljedećim situacijama: 

Kod začepljenih arterija

Jedan magazin o dijabetesu objavio je studiju koja je pokazala da ulje cimeta snižava štetne trigliceride u krvi za 30% i LDL ili loš holesterol za 27%, koji se smatra jednim od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti.

Kod napada kašalja, gripa i pada imunog sistema

Da biste ublažili simptome prehlade, pripremite čaj sa medom i cimetom i pijte ga tokom dana. Oba sprečavaju i liječe dijabetes, a umjerena konzumacija meda ne dovodi do dramatičnog naglog povećanja nivoa šećera u krvi.

Kod artritisa

Pacijenti sa artritisom mogu imati koristi ako uzmu jednu šolju tople vode sa dvije kašike meda i jednu malu kašičicu cimetovog praha. Kada se uzima na dnevnom nivou, čak i hronični artritis može biti izliječen.

Kod problema sa digestivnim traktom

Med i cimet pomažu kod problema sa probavom, kao što su čirevi, konstipacija i mučnina, i bore se protiv Ešerihije koli i Pilori bakterija.

Ukoliko želite da izgubite na težini

Ova nevjerovatna kombinacija pomaže gubitku težine ubrzavanjem metabolizma, sprečavanjem žudnje za hranom i stimulisanjem procesa sagorijevanja masti.