Ako naučite pravilno da organizujete frižider sačuvaćete dosta hrane od bacanja, a samim tim i novca. Često se dešava da ljudi pogrešno organizuju svoj frižider. Iznenadićete se kad vidite koje greške pravite.

Iako mnogi čuvaju mlijeko u vratima frižidera, to vjerovatno smanjuje njegov rok trajanja. Vrata su zapravo najtopliji dio frižidera, a mlijeko je jedan od sastojaka koje je najvažnije zadržati hladnim.

Evo par primjera kako da efikasnije organizujete svoj frižider:

Fioke na dnu

Sirovo povrće, salatu i voće treba da držite u odvojenim odjeljcima, jer neko voće emituje gas koji ubrzava zrenje. Ne držite začinske biljke i lišće u zadnjem dijelu frižidera, jer bi se zapravo mogli zamrznuti.

Donje police

Na ovoj polici držite sirovo meso i ribu, jer je ovo najhladniji dio frižidera koji hranu održava svježom. Skladištenje sirove hrane ovdje je takođe mudro, jer sprečavate unakrsnu kontaminaciju – ako sirovu hranu držite više, postoji rizik da bi mogla da se sruši na drugu hranu.

Srednje police

Na ovim policama držite mliječne proizvode, jaja, jogurt. Obavezno držite posude sa tim proizvodima zatvorene kako biste očuvali svježinu i spriječili ulazak bakterija.

Gornje police

Ovdje držite namirnice koje ne treba da se kuvaju poput jela od mesa, kao i ostatke hrane koja mora u frižider, jer je temperatura na vrhu frižidera najdosljednija.

Vrata

Vrata frižidera su mjesto gdje temperatura najviše varira, tako da je ovdje najbolje držati proizvode kao što su začini, sokovi i konzerve. Iako mlijeko ovdje ne treba da se čuva, puter i meki sir su zapravo u redu.

Da biste očuvali namirnice važno je da redovno čistite i otapate frižider.

Voće i povrće sa otpuštanjem gasa (avokado, banane, nektarine, breskve, kruške, šljive i paradajz) najbolje je čuvati u frižideru da biste spriječili prerano kvarenje, a hljeb nikako nemojte da zamrzavate, jer će se  presušiti.