Svi mi volimo mirisne i nježne peškire. Nekad nas zna iznenaditi neugodan miris peškira, uprkos čestom pranju.

Međutim, šta učiniti kad se konstantno pojavljuje neugodan miris peškira? To se može dogoditi iz nekoliko razloga… nastavite čitati tekst.

Previše deterdženta

Provjerite uputstvo na pakovanju deterdženta i vodite računa da sipate malo manje nego što je naznačeno. Kada sipate preveliku količinu deterdženta, na robi će biti ostataka, posebno ako imate modernu mašinu koja je fabrički podešena da štedi vodu. Ako koristite tečne deterdžente, nemojte dodavati i omekšivač, jer će peškiri imati manju moć upijanja.

Nedovoljno osušeni peškiri

Ako koristite mašinu za sušenje, vodite računa da su peškiri u potpunosti osušeni prije nego što ih složite. Vrući peškiri znaju da zavaraju, pa sačekajte da se ohlade prije nego što ih složite.

Mašina za veš nije čista

Ostavite vrata/poklopac od mašine otvoren nakon svakog pranja sve dok se bubanj u potpunosti ne osuši. Svakih nekoliko mjeseci uključite mašinu bez odjeće kako biste uklonili ostatke deterdženta, buđ i naslage hlora. U bubanj sipajte čašu izbjeljivača ili dvije čaše bijelog sirćeta i uključite mašinu na program sa visokom temperaturom.

Peškiri se ne osuše brzo nakon upotrebe

Ovaj problem ćete imati ako nakon korištenja peškire kačite na kuku ili ih držite presavijene. Mokre peškire držite raširene na šipkama ili ih zakačite na dvije kuke dok se skroz ne osuše.

Peškire perite toplom vodom, a za svijetle peškire uz deterdžent dodajte dodatke pranju poput izbjeljivača bez hlora ili sodu bikarbonu. Koristite vrelu vodu, a prije programa za ispiranje sipajte bijelo sirće. Peškire sušite na suncu, a mašinu za sušenje koristite samo kada je napolju velika vlaga.