Ove krofne svima uspiju, zato se počastite ovom ukusnom poslasticom.

Sastojci:

150 g maslaca
40 g svježeg kvasca
15 g šećera (za kvasac)
4 dcl mlijeka
60 g šećera
2 vanilin šećera
3 jaja
1 narendana korica limuna
4 velike kašike ruma (ili 4 kašike mlijeka, ako ne želite da krofne imaju alkohol u sebi)
850 g + dodatnih 50 g glatkog brašna
15 g soli
2 kašike hladnog mlijeka

Za premazivanje
čokolada, pekmez za nadjev
šećer u prahu za posipanje
ulje za prženje

Priprema:

U većoj posudi izmrviti svježi kvasac, pa dodati šećer. U drugoj posudi otopiti maslac sa mlijekom. Sve prema količini napisanoj u sastojcima. Mlijeko mora biti mlako i to je bitan element kako bi vam krofne ispale savršene izgledom i ukusom. Sada od ukupne količine mlakog mlijeka odvojite oko 1–1,5 dcl, pa dodajte u izmrvljeni kvasac sa šećerom. Ostavite da tako stoji 10 minuta da kvasac “nadođe”.

U posudu za tijesto dodajte jaja, šećer i vanilin šećer. Sve dobro promiješajte, pa dodajte kvasac koji je nadošao kao i preostalo mlijeko sa maslacem.

Dodati i rendanu koricu limuna, rum ili mlijeko (ako ne volite ili ne konzumirate alkohol), pa sve dobro promiješati.

Ne morate dodavati neku alternativu rumu, jer postoji neko mišljenje da će zbog alkohola, ruma ili rakije krofne upiti manje ulja. To nije istina. Sada u 850 g brašna dodati so i promiješati, pa dodati polovinu u prethodnu smjesu.

Miješati par minuta, pa dodati opet polovinu brašna i nastavite da miješate 1-2 min. Dodati i preostalo brašno, pa nastaviti istu proceduru dok ne dobijete ljepljivo tijesto za krofne. Tijesto mora biti takvo, jer u protivnom nećete dobiti onaj karakteristični prsten oko krofni i biće žilave, a ne mekane i pahuljaste.

Ostaviti poklopljeno na sobnoj temperaturi 45 minuta. Bitna je i temperatura prostorije gdje se prave krofne. Ako nije toplo, onda možete staviti poklopljeno tijesto za krofne na radijator ili ugašenu mlaku peć.

Nakon 45 minuta ponovo premijesiti tijesto dok se varjača ne počne odvajati od tijesta kako je prikazano u videu. Znači na varjači ne smije ostati tijesto da se razvlači i lijepi. Ostaviti drugi put da se diže 45 minuta.

Nakon isteka vremena, tijesto ponovo mijesiti sve dok se ne pojave karakteristični balončići ili mjehurići vazduha u tijestu od kvasca. Tijesto sad prebacite na sto gdje ste prije toga dodali samo 30 g brašna. Ne treba mijesiti dugo, već je dovoljno par puta preklopiti tijesto.

Podijeliti na pola, pa stanjiti rukama i uz pomoć varjače u krug debljine 1 cm. Jednu polovinu tijesta premazati sa dvije kašike hladnog mlijeka, pa rasporediti nadjev. Vodite računa da nadjeva morate dosta staviti kako bi se vidjelo gdje treba rezati čašom ili kalupom. Nakon što preko nadjeva poklopite drugi dio tijesta jednake veličine.

Možete pripremati krofne sa čokoladom, bijelom čokoladom i pekmezom.

Znači, rezati velike krofne, pa ih vaditi sa strane na sto koji ste malo pobrašnili da se ne bi zalijepile za podlogu.

Preostalo tijesto premijesite, pa dodajte vrlo vrlo malo brašna kako bi mogli razvaljati na 1 cm debljine.

Rezati manje krafne, a onda onaj ostatak samo izrežite. Dobiti ćete nepravilne oblike, ali oni su na kraju naslađi i najprije se pojedu.

Krofne pokriti sa stolnjakom ili nečim sličnim, pa ih ostaviti da se dižu pokrivene pola sata. Nakon isteka vremena, pažljivo ih okrenite i ostavite pokrivene narednih 20 minuta. Za to vrijeme zagrijte ulje na srednje jaku temperaturu. Ulje ne smije biti vruće, a opet se moraju pržiti. Ja podesim neku srednju temperaturu. Prikazao sam taj dio u videu, pa ne možete pogriješiti.

Sada pržite prvo one nepravilne dijelove. Pola minuta poklopljeno, okrenuti, pa pržiti još 15 sekundi bez poklopca.

Manje krofnice se prže 45 sekundi poklopljeno, okrenuti, pa pola minuta bez poklopca. A one velike punjene krofne se prže minut sa jedne, pa minut sa druge strane. Odložiti na ubrus ili salvetu par minuta dok sve krofne ne budu gotove. Pospite sa šećerom u prahu. Ne pretjerujte sa šećerom.