David Mastikosa, kompozitor i asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, ima zakazana dva premijerna izvođenja svojih kompozicija u Beogradu i Novom Sadu, dok je njegova kompozicija “Praznina” takođe premijerno izvedena prije nekoliko dana u glavnom gradu Srbije.

Pored ovoga, Mastikosa uskoro putuje u Kijev, gdje će sedam dana biti gost Britanske kancelarije u Ukrajini zajedno sa Neilom Brandom, poznatim engleskim dramatičarom i kompozitorom.

Riječ je o radionici filmske muzike, a kao da nije dovoljno povoda za razgovor sa Mastikosom, ovaj kompozitor u usponu otkiva nam da je njegova kompozicija za violinu i gudački orkestar ušla i finale jednog izbora u Los Anđelesu, gdje je pristiglo 2.200 aplikacija iz 90 zemalja svijeta.

O čemu je zapravo riječ, David Matikosa govorio je za “Nezavisne novine”, gdje je prezentovao svoj ovogodišnji uspjeh, ali i pomalo rezimirao status umjetničke muzike danas i ovdje.

“Kraj 2019. godine za mene je izuzetno značajan jer su planirane tri premijere moje muzike u Srbiji. U ponedeljak, 4. novembra, desila se jedna od njih te je ansambl ‘Metamorfozis’ na čelu sa Sašom Mirkovićem svirao premijeru kompozicije ‘Praznina’ za gudački orkestar u sjajnom prostoru bioskopa ‘Balkan’ u Beogradu”, ispričao je Mastikosa.

Kako dodaje, preostale dvije premijere koje s nestrpljenjem očekuje desiće se decembru, i to u Novom Sadu i Beogradu. U Novom Sadu će biti izvedena redukcija njegove kompozicije za simfonijski orkestar ‘Aero’ u novosadskoj sinagogi pod dirigentskom palicom Tamare Petijević-Adamov, dok će duo za harmoniku i violu biti izveden u Beogradu, u galeriji ŠTAB, a sviraće je sjajni Vladimir Blagojević i Saša Mirković.

Ne krije zadovoljstvo te ističe da je koncert u Novom Sadu posebno značajan za njega jer je u pitanju tradicionalni godišnji koncert Udruženja kompozitora Vojvodine.

Pored ovih premijera, tekuća godina je bila izuzetno značajna za Mastikosu jer je započeo doktorske studije u klasi profesorice Aleksandre Vrebalov na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, a kako govori, i ove godine stipendista je Fonda “Dr Milan Jelić”.

“Tokom ove godine moju muziku je publika imala priliku da čuje kako u Švedskoj, tako i na Tajlandu. Kompozicija ‘Ul-la’ za violinu i gudački orkestar koja je narudžbina ‘Vareš Classic Festivala’ ove godine se našla u finalu konkursa koji organizuje ‘Kaleidoscope Chamber Orchestra’ u Los Anđelesu, a na koji je pristiglo preko 2.200 kompozicija iz skoro 90 zemalja. Zaista sam bio vrlo ponosan kada sam dobio vijest da sam jedan od finalista, te se nadam da će se moja muzika naći na njihovom programu u nekoj od narednih sezona”, govori Mastikosa. On dodaje da su uslovi koje pomenuti orkestar nudi kompozitorima zaista jedinstveni, te da je velika čast imati priliku da sarađuje s kolegama iz Los Anđelesa.

“U posljednje vrijeme se bavim i muzikom za film te sam se odlučio prijaviti za program ‘Envision Sound 2019/20’ koji organizuje ‘British Council’ i ‘National Oleksandr Dovzhenko Centre’ u Kijevu, Ukrajina. Selekcija ovog programa podrazumijeva šest učesnika iz Ukrajine i šest učesnika koji se biraju iz zemalja zapadnog Balkana. Moram da napomenem da sam ja jedini učesnik iz BiH na ovom programu, te da mi je izuzetno drago što ću u januaru 2020. moći da proširim svoje znanje o muzici na filmu”, ističe Mastikosa.

On takođe izražava žaljenje što kod nas ne postoji dovoljno razvijena mreža kompozitora filmske muzike, tako da mu je ovo, kako napominje, odlična prilika da nauči nešto više i svoje znanje donese nazad.

Mastikosa je na kraju rezimirao i koliko su Akademija umjetnosti u Banjaluci kao institucija i “Dani Vlade S. Miloševića” kao manifestacija u posljednjih deceniju ili dvije učinili na popularnosti umjetničke muzike kod nas.

“Akademija umjetnosti zajedno sa Muzikološkim društvom RS obraća posebnu pažnju na promociju domaćeg kadra u okviru ‘Dana Vlade S. Miloševića’, za šta me zaista vežu divne uspomene još dok sam bio student. Srećan sam što sada imam priliku da kao član Organizacionog odbora sa svojim kolegama doprinesem razvoju i napretku ove manifestacije. Izuzetno mi je drago i to što Banski dvor počinje da koristi sve svoje kapacitete i zaista radi punom parom. Sa tako postavljenim osnovama siguran sam da ćemo u skorijoj budućnosti imati sve više naših dostojnih predstavnika umjetničke muzike u svijetu”, zaključuje Mastikosa.

Izvor: nezavisne