Republička inspekcija za hranu je u toku redovnog pregleda pošiljki hrane pri uvozu, u proteklih mjesec dana zabranila uvoz tri pošiljke mesnih prerađevina u količini od preko jedne tone, jer je utvrđeno da iste ne ispunjavaju propisane uslove kvaliteta.

Iz Inspektorata RS saopštili su da je riječ o proizvodu dimljeni pileći deluks file proizvođača MIS Globus Skoplje, Makedonija kod kojeg je analizama utvrđen manji sadržaj ukupnih proteina od propisanog, te dvije pošiljke Zimske salame proizvođača Pik Vrbovec, za koje je utvrđeno da ne ispunjavaju uslove u pogledu rN vrijednosti.

–  Navedene pošiljke nisu predstavljale rizik za zdravlje ljudi, ali svojim kvalitetom nisu ispunjavale propisane uslove za prometovanje na tržištu, te je nadležna inspekcija s ciljem zaštite prava potrošača i domaćeg tržišta zabranila uvoz spornih proizvoda. U avgustu je zabranjen uvoz još jedne pošiljke dimljenog pilećeg deluks filea proizvođača MIS Globus Skoplje u količini od 884 kilograma, takođe zbog smanjenog sadržaja ukupnih proteina, što ukupno čini četiri pošiljke u posljednja dva mjeseca. Zato će nadležne inspekcije, zbog identifikovanog rizika, pojačati kontrolu mesnih prerađevina – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Izvor: srpskainfo