“Berlin-Chemie Menarini BH” d.o.o., nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka “Flavamed” – 15 mg/5 ml – oralna otopina, obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALM BiH) o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost u kvalitetu lijeka, navedeno je na stranici ove agencije.

– Navedena sumnja u neispravnost u kvalitetu lijeka odnosi se na neispravnost pakovanja, odnosno staklene boce za otopinu, a koje dovodi do nastanka onečišćenja. Povlačenje se provodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje provodi kao mjera predostrožnosti – pojašnjeno je.

Dodaje se da se povlače sljedeće serije ovog lijeka: 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H.

– Na tržištu BiH u prometu je dostupna jedna serija istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja, a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija. Pacijenti se trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije – objašnjeno je.

Iz ove agencije su podsjetili da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALM BiH) svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka, prenosi “Srpskainfo.com”.

– Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru zbog savjetovanja o načinu nastavka terapije – zaključili su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.