Kao posljedicu spasavanja jednog dječaka koji se davio, u mladosti je dobio smrtonosnu tuberkulozu, ali je preživio iako su mu ljekari davali samo 3 mjeseca života…

Danas 15. novembra navršava se tačno 10 godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha Pavla. Tim povodom prenosimo vam devet zanimljivosti iz njegovog života koje malo ko zna!

1. Molitva za sve

Kada je kao vladika boravio na Kosovu i Metohiji, desilo se da je patrijarha Pavla zaustavila naoružana albanska banda. O samom incidentu se ne zna mnogo, ali banda ili pripadnici OVK-a su mu je zatražili da klekne i pomoli se za postradale Albance. Pavle im je tada smireno i trezveno odgovorio da se on klečeći moli u crkvi za sve postradale i nevine žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeru. Tako je nepovrijeđen uspio da nastavi put.

2. Spasao davljenika

Dok je kao vaspitač radio u Banji Koviljači, iz ledene vode spasao je dječaka koji se davio. Kao posljedicu tog poduhvata dobio je, u to vrijeme, smrtonosnu tuberkulozu. Međutim, iako mu doktori nisu davali više od tri mjeseca života, on je uspio da se oporavi i doživi duboku starost.

3. Drugovi iz klupe

Vjerovali ili ne, nekada davno u istoj klupi u gimnaziji u Tuzli sjedili su Meša Selimović i patrijarh Pavle.

4. Mrvice hljeba

Jednom prilikom kada je završio sa jelom, uzeo je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo nekoliko mrvica. Tiho je pokupio svaku mrvu i pojeo. Prisutni su šokirano upitali šta to radi, a on im je odogovorio: “Ne znate vi, deco moja, šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola.”

5. U avionu veoma duhovit

Jednom je patrijarh išao negdje avionom. Kada su letjeli nad morem, avion je ušao u zonu turbulencije i bilo je truckanja. Mladi arhijerej koji je sedio pored patrijarha pitao ga je šta on misli o tome ako se avion sada sruši. On je bez zbunjenosti rekao: “U odnosu na sebe, primiću to kao akt pravednosti, jer sam u životu pojeo toliko riba da bi sada bilo čudno kada one mene sada ne bi pojele.”

6. Milione ostavio crkvi

Potomcima svog brata, kao najbližim srodnicima, ostavio je samo budilnik i sat, dok će njegovim ordenjem, ali i pisanim djelima, koja već danas imaju neprocjenjivu vrijednost koja se mjeri milionima evra, raspolagati SPC.

7. Jedi u sebi…

Umio je da bude i strog. Uoči jednog objeda, za trpezom su svi izgovarali molitvu. Jedan monah je ćutao. Patrijarh ga upita zašto ćuti, zašto se ne moli sa ostalima, a monah je odgovorio da se moli u sebi. Patrijarh mu je na to dodao da onda treba i da jede u sebi.

8. Muzikalan čovjek

Malo je poznato da je bio i izuzetan pjevač. Uživao je u višeglasnom pojanju duhovnih pjesama. Nikada se nije ustručavao da negoduje ukoliko hor ne bi pjevao sa vjerskim zanosom, pa je znao da stane pred njih i pun žara pokaže kako se pjevaju liturgijske pjesme.

9. Lična karta

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević, a 1948. zamonašio se u manastiru Blagovještenje. Odrastao je s tetkom po ocu, koju je mnogo volio i koja mu je zamijenila roditelje. Imao je želju da postane ljekar.