U vrijeme kad je prevencija raka važnija nego ikad prije, žene širom svijeta čine sve kako bi što bolje zaštitile svoje zdravlje.

Ljekari preporučuju da žene jednom mjesečno same obave pregled grudi, počevši od dvadesete godine života.

Kada raditi kućni pregled grudi?

Bilo bi dobro kada bi proceduru pregleda grudi obavljali u isto vrijeme svakog mjeseca.

Neke žene imaju rutinu da to rade nedjelju dana poslije menstrualnog ciklusa, kada im grudi nisu otečene i napete. Žene u menopauzi, koje više nemaju mjesečne cikluse, mogu odrediti, recimo, prvi dan u mjesecu za pregled i da ga obavljaju svakog mjeseca na isti dan.

Kako raditi kućni pregled grudi?

Korak 1: Stanite ispred ogledala sa rukama uz tijelo. Pogledajte grudi da vidite ima li kakvih promjena vidljivih okom. Zatim, stavite ruke na bokove (ćirilično slovo f) i ponovo tražite ima li  promjena. Na kraju,  podignite ruke i zatežite mišiće grudi, takođe tražeći promjene na njima.

Korak 2: Obratite pažnju na izgled vaših grudi, u smislu nekih promjena u obliku, otečenosti, rupica ili neravnina na koži ili bradavicama. Kod većine žena dojke nisu iste veličine i primijetićete razliku između lijeve i desne dojke, ali ćete sigurno znati šta je u vašem slučaju normalna i uobičajena razlika, a šta nije.

Korak 3: Prstima čvrsto pritišćite (ne bi trebalo da boli) područje grudi. Provjerite kompletne dojke i područje ispod pazuha. Možete koristiti kružne pokrete ili pokrete gore-dolje. Koji god način kretanja prstiju izaberete, koristite isti svaki mjesec kad radite pregled i to na obje dojke. Birajte način koji vam je najlakši za zapamtiti.

Korak 4: Lezite i počnite sa desnom dojkom. Stavite jastuk ispod desnog ramena, a desnu ruku postavite ispod glave. Radite iste pokrete  prstiju kao i kad ste bili u uspravnom položaju. Ponovite i sa lijevom dojkom, naravno, provjeravajući svaki djelić dojke tokom pregleda.

Korak 5: Nježno stisnite bradavicu i ukoliko se pojavi sekret bilo koje vrste, odmah se javite ljekaru.

Vrlo je važno najmanje jednom godišnje posjetiti doktora zbog detaljnih pregleda i mamografije, kako bi se ispitalo kompletno područje grudi i limfnih čvorova. Zapamtite: ako otkrijete čvorić na dojci na vrijeme, vjerovatnije je da će biti benigni; rijetko se ispostavi da je maligni, ali morate redovno provjeravati svoje grudi.