U Univerzitetskom kliničkom centru RS uspješno je urađena 32. transplantacija bubrega. Postoperativni oporavak pacijenata protiče uredno i trenutno bez komplikacija. 

Kako navode iz UKC RS, transplantirani pacijent je D.Đ.(1982.), a donor bubrega je majka D.J. (1952.).

“Kompletna preoperativna priprema pacijenata urađena je na Odjeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti od strane naših ljekara. U pripremi transplantacije koristila se tehnika za razmjenu nalaza putem video konferencije sa VMA u Beogradu, što podrazumijeva zajedničko razmatranje medicinske dokumentacije i donošenje odluke o samom izvođenju procedure”, istakli su iz UKC RS.

Ubuduće će transplantacioni tim UKC RS najvećim dijelom samostalno obavljati ovu proceduru, s tim da će vaskularni hirurzi sa VMA i dalje biti dio procesa.

“Ovim putem smo još jednom potvrdili našu spremnost da kroz usavršavanje novih vještina i sticanje novih znanja stanemo rame uz rame sa renomiranim ustanovama u regionu”, saopštili su iz UKC RS.

Prva transplantacija urađena je prije devet godina u UKC RS uz pomoć tima iz Vojno-medicinske akademije koji sve vrijeme učestvuje u procesu edukacije našeg kadra.