Svrbi vas koža iz nepoznatih razloga, a svuda po namještaju su počele da se pojavljuju fleke?

Iako stjenice ne prenose infektivne bolesti, ako vam se pojave u kući, izuzetno su neprijatne, a mogu čak i da izazovu određene tegobe.

Od fizičkih reakcija poput osipa i alergije, do psihičkog uticaja (stres, anksioznost, nesanica), postoji mnogo razloga zašto stjenice nikako nisu dobrodošle u bilo čijem domu!

Ovo je 5 znakova da su se već nastanile u vašoj kući:

1. Crvene tačkice na tijelu koje svrbe

Ako imate iritaciju kože ili primjećujete male crvene tačkice na licu, rukama, nogama, grudima ili leđima, koje svrbe, to je jedan od znakova da u kući žive stjenice. Na mjestima ujeda mogu da se jave upale, a ako ih češćete, može doći do krvarenja i infekcije.

Da biste bili sigurni da su u pitanju ujedi stjenice, a ne nekog drugog insekta, obratite pažnju na izgled ujeda. Pojavljuju se u ravnim redovima, cik-cak ili u obliku grozda. Ipak, neke ljude mogu ujesti stjenice, a da koža pritom uopšte ne odreaguje.

2. Mrlje koje liče na krv ili rđu

Pogledajte da li na krevetu ili odjeći imate crvenkaste ili narandžaste fleke, koje liče na krv ili rđu. Ako zgnječite stjenicu odmah nakon što je jela, iza nje će ostati krvava mrlja, dok su fleke boje rđe obično otpad koji stjenice za sobom ostavljaju.

Ove mrlje najčešće se pronalaze na posteljini, kao i na teško dostupnim mjestima poput šavova dušeka, drvenom ramu kreveta i na oprugama. Pregledajte i zidove, naročito ispod tapeta.

3. Miris buđi ili ustajalog vazduha

Stjenice imaju žlijezde koje luče feromone, i ako ih ima puno, miris može da bude veoma jak i neprijatan. Ako vam se soba osjeća na ustajalu odjeću ili pokvarenu hranu, definitivno imate razloga za brigu.

4. Ljuske

Stjenice odbacuju svoju kožu tokom rasta, pa za sobom ostavljaju svijetle ljuske u obliku bube. Pregledajte jastuke, dušek, stolice, kaučeve, kao i fioke i odjeću.

5. Bijele fleke na namještaju

To mogu biti jajašca ili ljuske jaja stjenica. Obično su u obliku zrna riže, prozirne su ili bijele, često svjetlucave.

Sjtenice je moguće vidjeti golim okom, ali savjet je da sobe pregledate uz pomoć lampe ili lupe, jer su izuzetno vješte u skrivanju i kamufliranju.