U novembru mjesecu, 25, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Znate li po kome? Po sestrama Mirabal, koje su pomenutg dana, davne 1960. godine, brutalno ubijene po nalogu diktatora Dominikanske Republike, Rafaela Trujila.

Patria, Minerva i Mara Teresa bile su čuvene aktivistkinje, simboli otpora diktatorskom režimu Rafaela Trujila.

Najglasnija, da tako kažemo, bila je srednja ćerka, Minerva. Inače, odrastale su u porodici srednjeg staleža, a Minerva je oduvijek maštala o tome da bude pravnik. U tom naumu je uspjela, djelimčno. Završila je studije, ali joj nije dato da, kao žena, bude advokat. Tokom studija je upoznala i svog budućeg supruga.

Vremenom, postala je svjesna društvene situacije u kojoj je odrastala. Formirale su organizaciju “Leptiri” (original. “Las Marisposas”) u kojoj su djelovali tajno, jer su njihovi životi time bili ugroženi. Tako su, na primjer, noćima “radili”, štampajući letke u tajnoj, podrumskoj prostoriji, te lijepeći ih na javne površine, s ciljem na ukazivanje i izazivanje pobune na diktatorski režim.

Sestre Maribal Reyes: Patria Mercedes (1924-1960), Maria Argentina Minerva (1926-1960) i Antonia Maria Teresa (1935-1960. Preživjela sestra, četvrta, Belgica Adela Mirabal rođena je 1925, a preminula je 2014. godine.

U svojoj borbi, nekoliko puta su bile uhapšene, kao i drugi članovi Leptira, njihovi supružnici, te otac, koji je, nakon mučnog perioda provedenog u pritvoru, preminuo.

DIKTATOR TRUJILO JE NAVODNO ISKAZIVAO INTERES ZA BORBENU MINERVU, NAVIKAVŠI DA IMA SVAKU ŽENU KOJU POŽELI. ONA GA JE OTVORENO ODBILA, A SMATRA SE DA GA JE U JEDNOM TAKVOM INCIDENTU I OŠAMARILA.

Minerva Maribal

Život su izgubile 1960. godine, 25. novembra, kada su se vraćale iz posjete zatvoru u kojem su bili njihovi muževi. Trujilova tajna policija ih je presrela na putu između gradova Santiago i Puerto Plata. Tri sestre, kao i vozač, brutalno su pretučeni i zadavljeni. Njihova tijela, polomljenih kostiju, kao i vozilo, pronađeni su u provaliji planine La Cumbre, čime se željelo predstaviti da su stradali u saobraćajnoj nesreći i da se time prikrije stvarni razlog smrti.

Sestre su posljednjih 10 mjeseci živjele u ovoj kući, koja je danas pretočena u muzej…

Vijest o njhovoj smrti podigna je narod na noge, a njihova likvidacija ojačao je pokret protiv Trujilovog režima, na kojeg je u maju mjesecu naredne godine, izvršen atentat.

U trenutku kada su stradale sestre su imale: 36, 34 i 25 godina.

Godine 2001. snimljen je film prema noveli In the Time of the Butterflies, sa Selmom Hajek u ulozi Minerve i Edvardom Olmosom kao Trujillom.