Mnogi ljudi već su se informisali kolika su sniženja, a obratite pažnju da li će prodavci to sve i ispoštovati…

Posljednji petak u novembru rezervisan je za sve ljubitelje šopinga, a poznat je pod nazivom “Crni petak”. Riječ je o danu obilježenom velikim popustima, kako u digitalnim radnjama, tako i u onim fizičkim. Njegovu popularnost potvrđuju i podaci koji pokazuju kako je “Black Friday” 2018. godine bio najprofitabilniji dan za trgovce širom svijeta, a samo među američkim trgovcima ostvaren je prihod od nevjerovatnih 7,9 milijardi dolara. Očekuje se kako će ove godine i taj rekord biti srušen.

Iako se mnogi raduju navodno senzacionalnim popustima koji ih očekuju, prodavci imaju mnoge trikove i tajne za koje se nadaju da ih vi nikada nećete otkriti. Evo o čemu je riječ.

Te ekskluzivne promocije i nisu baš tako ekskluzivne

Ako vidite da su određene ponude ekskluzivne ili da je riječ o ograničenim količinama, ne vjerujte odmah u to. Zahvaljujući ovim terminima, kupci imaju tendenciju da kupuju stvari koje im u stvari i nisu potrebne samo zato što se plaše da će im izmaći spektakularna ponuda.

Natjeraće vas da potrošite više novca kako biste “što više uštedjeli”

Naime, mnogi trgovci nude dodatne popuste za kupovinu više artikala. Ali, ovo je samo još jedan od psiholoških mamaca koji vas tjeraju da trošite što više novca.

Proizvodi se ne prodaju toliko brzo kao što mislite

Iako vam se čini da će sve ono što planirate da kupite nestati bez traga dok stignete do radnje, ne brinite. Trgovci većinom imaju dodatne zalihe na skladištu, a i nisu svi došli da kupe samo ono što vama treba.

Često se desi da trgovci prije sniženja povećaju cijenu, pa je onda malo snize, pa nije rijetkost da kupac zapravo nekada i više plati nego što bi bila cijena u redovnoj prodaji.

Važno je znati da redovna i snižena cijena na artiklima moraju da budu jasno naznačene i vidljive svim kupcima. Sve što kupite na sniženju možete zamijeniti, ali samo ako ostane još proizvoda, jer znamo da je manja ponuda nego inače kada su proizvodi na sniženju.

Nakit će biti jeftiniji nekoliko nedjelja nakon “crnog petka”

Prema rezultatima istraživanja, najviše nakita se prodaje u periodu prije božićnih i novogodišnjih praznika, a prodaja drastično pada u januaru. Upravo zato zlatari i drugi trgovci nakitom najbolje popuste čuvaju za početak sljedeće godine.

Iz godine u godinu plaćate istu cijenu

Ako mislite kako su iz godine u godinu ponude sve bolje – varate se. Naime, prema istraživanju koje je “Nerd volet” sproveo 2014. godine, pokazalo se kako je čak 93 odsto radnji tokom “crnog petka” svake godine imalo iste cijene za pojedine proizvode, prenosi Indeks. Drugim riječima, ako kupujete stvari koje vam nisu trenutno potrebne nego ćete ih koristiti tek u budućnosti, slobodno pričekajte nove akcije.

Najveći popusti rezervisani su za nepopularne proizvode

Jednostavno je – ovo je prodavcima prilika da prodaju ono što nije uspjelo da se proda tokom godine.

Ako plaćate gotovinom, potrošićete manje

Tokom ove šoping ludnice najsigurnije je karticu ostaviti kod kuće. Ako uz sebe budete imali samo određenu količinu gotovine, sasvim sigurno nećete moći da potrošite više.