Da vam se nikad ne desi da odjeću upropastite u veš mašini ili mašini za sušenje odjeće…

Nedavno sam kupila divnu haljinu koja se sastojala od nježne čipke. Odlučila sam da je operem prije nošenja. Stavim je u mašinu na program koji koristima kada perem obojenu odjeću: 40 stepeni Celzijusa, 1h pranja, centrifuga 1000 obrtaja! Kardinalna greška!

Iz mašine je izašla, sljepljena, naelektrisana, tri broja manja haljina.… Nisam ni stigla da je ubacim u mašinu za sušenje veša (koja me do sada rastavila od omiljene odjeće, jer je uspjela da je “sažvaće” i “ispljune” u vidu obične krpe nakon sat vremena sušenja).

Da ne kažem koju sam štetu nanijela toj divnoj haljini kada sam pokušala da je “ispravim” peglanjem…. 

Shvatila sam jednu stvar: ja ne znam da koristim mašinu za pranje veša, a ni mašinu za sušenje. O pegli da i ne pričam dalje… Kada sam ovo otkrovenje podijelila sa sestrom, ona mi je rekla: “Nauči da čitaš etikete na odjeći!”

Stvarno! Nije mi ni palo na pamet da pročitam šta tamo piše: na koliko stepeni se pere, na koliko suši itd… Međutim, kada sam odlučila da poslušam sestru i pogledam etikete, tamo su me sačekali hijeroglifi. Ali, za sve vas koji ste kao i ja pomalo lijeni za tumačenje etiketa, evo jednostavnog prevoda šta svi ti sitni simboli znače: