Globalno zagrijavanje može dovesti do većeg broja prijevremeno rođene djece, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Posmatrajući skokove temperature i broj prijevremeno rođenih beba u posljednjih dvadeset godina, istraživači su procijenili da se u SAD-u u prosjeku rodi oko 25.000 beba usljed uticaja klimatskih promjena. Svake godine zbog globalnog otopljenja majke izgube oko 150.000, za razvoj bebe veoma važnih, gestacijskih dana, rezultati su studije objavljene 2. decembra 2019. u stručnom časopisu Nature Climate Change.

Istraživanja su obuhvatila 56 miliona porođaja, a naučnici su došli i do zaključka da se za vrijeme vrelih dana bilježi u prosjeku oko pet odsto više porođaja, što objašnjavaju posljedicama u hormonalnim promjenama kod trudnica.

“Ova istraživanja su veoma važna s obzirom na nove dokaze da zdravlje u ranom periodu života ima trajan uticaj na buduće zdravlje djeteta i njegove kognitivne sposobnosti”, istakao je koautor studije Alan Bareka sa Instituta za životnu sredinu i izdrživost Univerziteta u Kaliforniji.

“Klimatske promjene uzrok su veće izloženosti trudnica ekstremnim vrućinama, posebno u toplijim dijelovima planete, u kojima je teško zaštititi žene od previsokih temperatura”, rekao je dr Mičel Kramer, sa katedre za akušerstvo i ginekologiju u Northwell Health’s Huntington bolnici u Njujorku, ističući da je važno hitno preduzeti određene mjere kako bi zaštitili sve buduće majke.