Jedna od najčešćih nedoumica mladih roditelja jeste upravo to – da li su za bebu bolje jednokratne ili pamučne pelene.

Tek što smo počeli da se navikavamo na jednokratne, komforne pelene, lake za korišćenje i uvijek dostupne i počeli da zanovijetamo od kog proizvođača su kvalitetnije, bolje… stručnjaci nam unesoše zabunu. Kažu da je u pitanju zdravlje djeteta, a i udobnije je u pamučnim pelenama. Šta sada preporučiti? Učini vam se da je ovo krajnje jednostavno pitanje, ali…

Zašto pamučne pelene?

Smatra se da su pamučne pelene zdravije i prijatnije za nošenje. Izrađene su od 100 odsto prirodnog materijala – pamuka, koji dobro upija tečnost, a takođe omogućava koži vaše bebe da nesmetano diše, čime se sprečava pregrijavanje kože.

Upotrebom platnenih, pamučnih pelena, skoro u potpunosti izbjegavate rizik od pelenskog osipa. One su meke pri dodiru sa osjetljivom kožom, propuštaju vazduh i dozvoljavaju ventilaciju kože, što potpomaže isparenje produkata mokraće. Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tečnosti, pa su bebe duže u istoj peleni, što je nezdravo, zbog brojnih hemikalija koje se nalaze u njoj i mokraće koja dužim stajanjem iritira kožu.

Koliko vam je pelena potrebno?

Kada govorimo o platnenim pelenama, koje su napravljene po uzoru na jednokratne pelene sa drikerima i čičkom, potrebno je oko 15 do 25 pelena. Univerzalne su veličine i mogu da se koriste praktično od rođenja, pa do kraja nošenja pelena. Podešavajući drikeri i čičak omogućavaju da skraćujete njihovu dubinu i širinu. Uz ove pelene se koriste zaštitne gaćice, a njih vam je potrebno dva do četiri komada. Ulošci nisu neophodni, ali dobro dođu noću ili kod djece koja dosta često i obilno piške. Za tu svrhu mogu da vam posluže i obične tetra pamučne pelene (presavijene nekoliko puta). Ako mislite da su vašoj bebi potrebni ulošci, dovoljno vam je za početak 10-15 komada. Ukoliko se koriste isključivo tetra pelene za povijanje, potrebno je od 50 ljeti do 80 zimi, švedskih oko 10 do 15 pari, a zaštitnih oko tri komada.

Ukoliko ste spremni na žrtvu skoro svakodnevnog, ne baš prijatnog pranja pelena, definitivno ćete uštedjeti dosta novca, jer su pamučne pelene značajno jeftinije od jednokratnih.

Zašto jednokratne pelene?

Superapsorbujuće hemikalije, koje se nalaze u jednokratnoj peleni, u dodiru sa vodom se pretvaraju u gel, što često izaziva alergijsku reakciju. Napravljene su da upijaju  tečnost, pa beba ne osjeća kada je mokra. U platnenoj peleni će to da osjeti i na neki način pokuša da vam stavi do znanja da je vrijeme da se pelena promijeni. Time dijete postaje svjesno svojih fizioloških funkcija i povezuje ih sa posljedicom, pa se i ranije odvikne od pelena.

Nema sumnje da pelene za jednokratnu upotrebu zahtijevaju manje muke. Kada se vaša beba upiški ili ukaki, samo skinete i bacite pelenu. Zbog tračica koje se nalaze sa strane, mnogo ih je lakše stavljati i skidati od pamučnih pelena. Platnene pelene ćete morati sami da perete, a smrad, naročito pošto vaša beba počne da jede čvrstu hranu, može da bude neizdrživ. Takođe, pelene za jednokratnu upotrebu manje cure nego platnene (naravno, ukoliko ih redovno mijenjate). Tako da, ako vaša beba nosi jednokratne pelene, rjeđe ćete morati da joj mijenjate kompletnu garderobu, čaršave u krevecu ili na vašem krevetu.

Koliko vam je pelena potrebno?

Jednokratne pelene se koriste prema težini bebe i danju se mijenjaju svaka dva sata.

Bez obzira što svaki roditelj ima svoje prioritete (praktičnost, komfor, cijena, udobnost…), ipak mu je najvažnije zdravlje njegove bebe. Pelenska regija kod novorođenčadi i malih beba je posebno osjetljivo i zahtjevno područje, i zato njega i higijena moraju da budu prilagođene ovim posebnostima i specifičnostima. U suprotnom, može doći do pojave pelenskog osipa.