Danas imamo kombinaciju različitih stilova. Luksuzne čipke su ponovo zauzele svoje mjesto, isto kao i sjaj, a to zahvaljujući libanskim dizajnerima, među kojima i Elie Saab i Zuhair Murad. Opet sa druge strane, već par sezona unazad, jednostavne linije, grčki stil sa naborima su postali omiljeni izbor mnogih dama…

Večernje haljine su oduvijek bile simbol elegancije, a i žene jednostavno obožavaju da ih nose. Još od malena isprobavaju maminu garderobu, vole sjaj, vole eleganciju.

To je onaj komad odjeće koji svi sa nestrpljenjem čekaju na kraju revije ili na crvenom tepihu…

U svakodnevnom životu i ne postoji mnogo prilika gdje bi mogle da nosimo ovakve luksuzne komade, pa zato, kada se za to pojavi mogućnost, žene rado prihvataju izazov da ispune svoje želje ili zamisao.

Ali, kada je sve počelo?

Dvadesete godine prošlog vijeka su revolucionarne godine za večernje haljine. Žene sve više naglašavaju svoju mladu stranu, a to čine tako što nose ono što se smatralo zabranjenim i skandaloznim. U ovoj deceniji, po prvi put, večernje haljine će biti kratke, ukrašene resama i staklenim monistrama, sa dubokim V-izrazom (u predjelu dekoltea i leđa) i tankim bratelama.

Večernje haljine u 1920.

Tokom ovih godina, modna kuća Vionet (Vionnet) započinje kreiranjem odjeće sa antičkim ukrasima, šta podrazumijeva puno nabora.

30-tih godina holivudske dive kao Marlen Ditrih u filmu „The blue angel“ ili Greta Garbo u „Inspiration“ sa muškim i prefinjenim šarmom, postale su referentna tačka.

Greta Garbo

Međutim, 1951. godine, Emilio Puči, predstavlja svoju prvu reviju u kojoj dominiraju egzotične večernje haljine, sa svilenim materijalima, printom i bez bilo kakvih nabora.

Odjednom se na modoj sceni pojavljuje duga crna haljina koju su dizajnirale sestre Fontana (Fontana Sisters), za Anitu Ekberg, ikonu tih godina. Haljina je imala široku suknju. Anita je bila Felinijeva muza, a ove godine se nazivaju i „Dolče vita u Rimu“, što je ujedno bila inspiracija i za Felinijev film. Upravo u to vrijeme se pojavljuju bezvremenske forme koje postaju simbol elegancije. Tu prije svega mislimo na usku crnu haljinu brenda Živanši iz 1961. godine, koju je nosila Odri Hepbern.

(sa lijeva na desno) Odri Hepbern u čuvenoj crnoj haljini i Anita Ekberg u jednostavnim dizajnima

1968. godine, „Bijela kolekcija“ Valentina je postala izuzetno popularna, a među kreacijama je bila i haljina u kojoj se Džeki Kenedi udala za Aristotela Onazisa.

Džeki Kenedi je za svoju drugu svadbu odabrala kratku haljinu modnog brenda Valentino

Pečat će ostaviti i crna duga haljina u kojoj princeza Dajana igra sa Džon Travoltom.

Ovaj izgled Lejdi Di i danas se pamti

Svako sljedeće vrijeme nosi po neki kroj koji će ostati upamćen, a vrlo često zahvaljujući osobi koja ga nosi.

Danas imamo kombinaciju različitih stilova. Luksuzne čipke su ponovo zauzele svoje mjesto, isto kao i sjaj, a to zahvaljujući libanskim dizajnerima, među kojima su Elie Saab i Zuhair Murad. Sa druge strane, već par sezona unazad, jednostavne linije i grčki stil sa naborima su postali omiljeni izbor mnogih dama.

Versaće (Versace) je nastavio da slavi seksipilnu stranu žene, uvijek nudeći modele koji ističu ženske obline. Svako od dizajnera i modnih kuća pokušava da zadrži svoju prepoznatljivost tokom godina, a da ipak ukombinuje i aktuelne trendove. U tome se jako trudi i “Dior”, koji nikada ne zaboravlja svoju suknju čuvenog “new look” modela u A-formi, ali je stavlja u moderni kontekst – sa tulom, uz majice sa feminističkim porukama i slično.

U nastavku pogledajte par modela koji danas privlače pažnju. Ako vas očekuje neka svečanost i nemate ideju, možda će vam ovo poslužiti kao inspiracija: