Božićna pšenica je ponos svake domaćice na prazničnom stolu. Naučite kako se pravilno sije…

Božićna pšenica se po običajima sije na Svetu Varvaru, koja se praznuje 17. decembra.

Evo kako da pravilno posijete ovaj najljepši praznični ukras:

1. Prije sijanja pšenicu je potrebno dobro natopiti u mlakoj vodi, te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu, te posijte, jer će tako bolje proklijati.

2. Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj saksiji. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umjesto zemlje možete upotrebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična, jer upija višak tečnosti.

3. Pšenicu nemojte držati na mjestu koje je previše blizu grijanja, jer bi se mogla osušiti. Najbolje je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.

4. Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom koja čuva vlagu.

Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalivajte pšenicu umjereno svaki dan. Za zalijevanje tanjirića pšenice potrebna vam je otprilike jedna kašika vode, a da bi se voda ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrebiti plastičnu flašu sa raspršivačem.

5. Kada pšenica naraste, isjecite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne mašne oko pšenice.