Neobične tradicije!

Božić je porodični praznik, bogat tradicijom i različito se slavi u svakoj zemlji na svijetu.

Uoči najvećeg praznika, odlučili smo da zaronimo u istoriju i ispričamo više o najneočekivanijim i najneobičnijim običajima u različitim dijelovima svijeta.

Austrija

Prema drevnoj austrijskoj legendi, Sveti Nikola ima zlog neprijatelja – Krampusa, koji sprečava dobrog čarobnjaka da donese poklone djeci. Djeca vjeruju da Krampus odvodi neposlušne u svoju pećinu. Tako je nastala tradicija: austrijska djeca se za praznike često oblače u Krampusa, pa ih on ne primjećuje. Dakle, ako na Badnjak uočite sjajna čudovišta na ulicama Beča – nemojte se iznenaditi!

Italija

Italijani vole da provode Božić u krugu porodice. Prvo se postaraju za generalno čišćenje koje bi, po tradiciji, trebalo da bude popraćeno svečanim pjesmama. Mjesec dana prije Božića, italijanski gradovi su puni crvene boje. Italijani vole sve vedro, a Božić je sjajan izgovor za ukrašavanje i gradova i domova. U Italiji takođe postoji zanimljivo uvjerenje: ako na Badnjak naiđete na policajca u crvenim čarapama – sva sreća će vas pratiti tokom cijele godine. Ali, poklone italijanskoj djeci ne donosi Djeda Mraz, već stara Befana. Dobrim dječacima i djevojčicama daje ono o čemu su sanjali.

Norveška

Norvežani vjeruju da se šumski trolovi spuštaju na zemlju prije Božića. Oni su  zli i žele da preuzmu duše mještana. Kako su zaštićeni? Sve je vrlo … nevjerovatno! Stanovnici vjeruju da je najbolja zaštita odsustvo metle. Zato prije praznika u Norveškoj nećete naći nijednu metlu.

Velika Britanija

Pored ukrasa i božićnog drvca, za koje su svi čuli, u Engleskoj postoji još jedna zanimljiva tradicija. Britanci smatraju da je njihova dužnost da zarone u ledenu otvorenu vodu. Vjeruju da je jednog dana, umjesto da nosi djeci poklone, Djeda Mraz skočio u jezero.

Meksiko

Uprkos činjenici da je Meksiko zemlja vječnog sunca, niko ovdje nije otkazao Božić. Iznenadićete se, ali glavno jelo mještana za odmor je uobičajena rotkvica. Meksikanci se svakog 23. decembra okupljaju na centralnim trgovima svojih gradova kako bi organizovali festival rotkvica i obilježili nadolazeću Novu godinu. Svako može da učestvuje u ovom prazniku. Svaka figura ili lik iz poznatog crtića mora biti izrezan od rotkvice. U finalu će žiri izabrati pobjednika, čija će se fotografija pojaviti na naslovnim stranama novina.