Budući da je orhideja cvijet koji domu daje notu sofisticiranosti, vrijedi znati svaki trik koji može pomoći da ove ljepotice potraju što duže.

Na svijetu postoji više od 30.000 vrsta orhideja i gotovo 7 puta više hibrida, a koja god vrsta ove egzotične biljke da je u pitanju, neupitno će dati veliku dozu profinjenosti prostoru u kojem se nalazi.

Bez obzira na to koju vrstu imate, ove malene tajne itekako će vam biti od koristi:

1. Ako biljku tek kupujete, kupite onu koja već ima cvjetove. Bez nekog posebnog razloga, ali zašto ne biste uživali u toj privilegiji ako već imate priliku.

2. Prije nego što se odvažite na kupnju orhideje uvjerite se da imate uslove za nju. Raznim vrstama odgovaraju različite temperature, pa ako je, na primjer, vaš stan jako teško zagrijati zimi, zaboravite na vrste koje traže gotovo tropske uslove.

Orhideje vole i svjetlo, ali ne direktnu izloženost suncu, pa vodite računa i o tome koliko svjetla uopšte imate u stanu i kako su vam prozori orijentisani. Najbolje će uspijevati na južnim i istočno orijentisanim prozorima.

3. Koliko orhideje treba zalijevati, zavisi od njihove vrste, ali uglavnom bi se mogle podijeliti u dvije kategorije – one kojima je potrebno jako puno vlage i kojima je jedino bitno da im zemlja nije prevlažna, i one koje je potrebno redovno zalijevati i održavati visok nivo vlažnosti dok su u sezoni rasta, dok u sezoni mirovanja između dvaju zalijevanja treba čekati da se zemlja potpuno osuši.

4. Orhideja treba biti posađena u supstrat koji brzo propušta vodu, ali je ipak zadržava, kao što je to slučaj s tresetnicom i plutom. Orhideje je, također, potrebno redovno presađivati, a kad god to budete radili, uvijek koristite svježi supstrat.

5. Orhideje je poželjno dohranjivati otprilike dva puta mjesečno, iako, ako ne vodite puno računa o tome kada ih dohranjujete, bolje je da to ne radite uopšte, nego da pretjerate s dohranom.

6. Kada vam jednom procvjetaju, cvjetovi se mogu zadržati i nekoliko mjeseci, iako postoje vrste koje cvjetove izgube već nakon nekoliko dana. Jednom kada biljka odbaci cvjetove, možete očekivati da će ponovno procvjetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine. Ako do toga ne dolazi, moguće je da vašim orhidejama nedostaje svjetla.