Kolektivna izložba likovnih radova polaznika Škole crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta biće otvorena u 19 sati u Kulturnom centru UDAS.

Na kolektivnoj izložbi će biti predstavljeni likovni radovi, crteži polaznika koja su crtali i slikali u protekla 4 mjeseca.

– Školu crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta u prethodnom polugodištu, koja je trajala od septembra do decembra 2019, pohađalo je ukupno 40 djece sa i bez invaliditeta uzrasta od 6 do 18 godina. Polaznici su svake subote sticali nova znanja iz slikartsva na zadatu temu – saopštili su iz Organizacije amputiraca UDAS.

Napomenuli su da su polaznici povodom predstojećih praznika uradili 200 novogodišnjih čestitki koje su distribuisane institucijama, organizacijama osoba sa invaliditetom, kao i mnogobrojnim partnerima i saradnicima u BiH i regiji.

Škola crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta počela je sa realizacijom 2007. godine. Školu su, pri Kulturnom centru UDAS, u formi pilot projekta, pokrenuli mladi umjetnici s Akademije likovne umjetnosti Banjaluka.

Misija Škole crtanja i slikanja je ostala nepromijenjena sve ove godine, a usmjerena je na poticanje uvažavanja različitosti, te promociju prava i mogućnosti djece sa i bez invaliditeta zasnovane na konceptu poštovanja ljudskih prava. Cilj naše škole jeste da ona bude sigurno i poticajno mjesto gdje će mladi polaznici, djeca sa i bez invaliditeta, iskazati svoje umjetničke i kreativne potencijale uz stručno vođstvo posvećenih profesora likovne kulture. Škola daje mogućnost promocije i predstavlja primjer inkluzivnog pristupa u radu sa djecom sa invaliditetom kao jednog od važnih segmenta u postizanju ravnopravnog odnosa prema djeci sa invaliditetom u našem društvu – rekli su u UDAS-u.

Naglasili su da je do sada kroz program radaškole prošlo je preko 100 djece sa i bez invaliditeta, uzrasta od 6 do 18 godina.

(srpskainfo)