Efektno presavijena salveta dodaće eleganciju prazničnom stolu i naglasiti svečani karakter večere za dane praznika.

Iako se novogodišnje pripreme često obavljaju do posljednjeg trenutka, vrijedi potrošiti dodatnih 10 minuta na ovaj jednostavan ukras. Iako ova zvijezda izgleda kao težak zadatak, možete je napraviti vrlo jednostavno i brzo.

Ovu zvijezdu najbolje je napraviti od četvrtaste papirne salvete u tamnocrvenoj boji (ali može i salveta druge boje). Prvo je položite ravno na sto. Vidljive pregibe tretirajte kao vodiče. Gornji dio savijte tako da gornja ivica bude tačno u sredini. Učinite isto i sa donjom ivicom. Dobijeni pravougaonik ponovo preklopite na ovaj način – ovaj put na lijevoj i desnoj strani tako da se bočne ivice sastaju u sredini. Lagano pritisnite ivice, a zatim raširite bočna krila na pravougaonik.

Okrenite kratku stranu pravougaonika prema sebi i, počevši odozdo, preklopite ga na harmoniku (prvi preklop bi trebalo biti dovoljno širok da se donja ivica poravna sa pomoćnom linijom stvorenom u prethodnom koraku).

Podignite gornji sloj lijevo od harmonike i preklopite gornji ugao prema unutra. To uradite sa svim slojevima harmonike na lijevoj, a zatim na desnoj strani. Trebalo bi da dobijete nešto poput trouglastih “krila”.

Raširite salvetu, držeći je u sredini prstima. Uhvatite ivice zvijezde koja se formirala na ovaj način i pritisnite ih zajedno. Ako strane zvijezde i dalje bježe, napravite sitne rezove na donjoj ivici i pričvrstite ih prema unutra.

Preklopite savijenu salvetu u tanjir. Crvena božićna zvijezda će se lijepo uklopiti sa prirodnim ukrasima: zelenim grančicama, srebrnim kuglicama i malim svjećnjacima.