Pečeno prase i francuska salata uobičajen su dio novogodišnjeg jelovnika. Ako želite ispeći savršeno prase, pridržavajte se ovih savjeta.

1. Posolite meso veče prije pečenja

Posolite li meso neposredno prije pečenja, vjerovatno ćete ispeći komad mesa čija je korica preslana i bezukusna. Umjesto toga dobro posolite cijeli komad svježeg mesa i ostavite ga u frižideru preko noći da so ‘uđe’ što dublje u prase.

2. Odstranite svu vlažnost s mesa

Najbolje rezultate ćete postići ako stavite da se peče meso koje je sobne temperature. Zato bi bilo dobro da željeni komad izvadite iz frižidera barem pola sata ili sat vremena prije pečenja. Ubrusom odstranite svu eventualnu tečnost s kože, jer će kožica na taj način biti hrskavija.

3. Zagarantujte hrskavost kožice

Nožem pažljivo zarežite kožu praseta dubine nekoliko milimetara i veličine od po dva centimetara, zatim stavite da se peče u prethodno zagrijanu rernu. Na ovaj način masnoća će izaći kroz površinu mesa, a korica će na kraju biti hrskavija i ukusnija.

4. Ne zaboravite na prelivanje 

Prase se obično peče u dubljem plehu sa začinima, uljem i korjenastim povrćem, pa se tokom pečenja preliva sokom koji je iscurio iz mesa i drugih sastojaka. Želite li da vam pečenje ima zaista dobru aromu, svakih 15-ak minuta pečenje prelijte i s malo piva. To je idealan trik i za neka druga pečenja.

5. Obrnuto pečenje

Hrskavu kožicu i mekano meso možete postići i ako komad prasetine stavite da se peče direktno na rešetku u rerni na obrnuti način, a ispod nje staviti lim za pečenje. Direktna izloženost kožice toplom vazduhu garantovaće njenu hrskavost i zaštitiće meso od pretjerane termičke obrade, a sav višak masnoće iscuriće u pleh.