Povoljni toplotni uslovi i visoka vlažnost vazduha povoljno utiču na razvoj patogena u ozimim usjevima, te su u usjevima pšenice i ječma registrovani simptomi pepelnice strnih žita, sive pjegavosti lista pšenice, kao i mrežaste pjegavosti lista ječma i rđe, upozoravaju agrometeorolozi.

U sedmičnom agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda navedeno je da su dospjele padavine kiše i snijega tokom prošle sedmice nakvasile površinski sloj zemljišta i povoljno uticale, kako na razvoj ozimih žita, tako i na zimsku obradu zemljišta.

“Ozimi usjevi posijani u optimalnim i tolerantnim rokovima su se dobro izbokorili i pripremili za period mirovanja”, navedeno je u biltenu.

Agrometeorolozi upozoravaju da je natprosječno visoka temperatura vazduha za ovo doba godine uslovila i veliku najezdu glodara.

“U nedostatku hrane glodari prave štetu na strnim žitima, u voćnjacima, lucerištima”, napominju agrometeorolozi i dodaju da je za ishranu sitnih glodara, koji ne padaju u zimski san, pšenica vrlo važna.

(srna)