Uredna i topla kuća uz svečano raspoloženje i zimske poslastice stvara divnu atmosferu praznika. Obogatite je naročitim mirisima koji će vaše ukućane i goste stalno podsjećati na Božić!

Vodeni zimski potpuri

U šerpicu stavite jednu jabuku narezanu na četvrtine, kore jedne narandže, desetak karanfilića i dva štapića cimeta. Pokrijte vodom, stavite na laganu vatru i neka lagano vri što duže.

Ne zaboravite da povremeno provjerite da voda ne ispari i dolijte vode ako je potrebno.

Miris borovine

Procedura je ista kao u prvom receptu, ali s malo drugačijim sastojcima.

U šerpicu stavite grančice jele ili bora, štapić cimeta, sušene borovnice, ruzmarin, muškatni oraščić…

U vodu nakapajte ulja i stavite na laganu vatru.

Originalan recept je s jojobinim uljem, ali možete koristiti i bilo koje drugo jestivo ulje, cilj je intenziviranje mirisa.

Domaći suhi potpuri

Suhi potpuri može se i kupiti, ali često dosta kratko traje. Vaš potpuri od domaćih sastojaka savršen je mali projekat za hladno i tmurno popodne. Počnite s voćem.

Tanko narežite narandže, jabuke i limunove. Što ih tanje režete, brže i bolje će se osušiti. Široko ih poslažite na papir za pečenje i pecite na 120 stepeni, dok se ne osuše.

Jabuke će se dodatno osušiti kad ih izvadite iz rerne. Pomiješajte voće sa štapićima cimeta, karanfilićima i zvjezdastim anisom i sve složite u čistu teglu. Ovakav potpuri može biti i simpatičan poklon ako lijepo završite teglu, stavite parče tkaninine s božićnim dezenom preko poklopca i zavežite svilenom trakom.

Organski osvježivač vazduha

Super jednostavan način za instant osvježenje i prazničnu atmosferu. Nabavite bočicu s raspršivačem, u nju nalijte destiliranu vodu i organska eterična ulja po želji. Možete kombinovati ulje cimeta, đumbira, jabuke ili narandže… Nakapajte koliko god želite i dobro protresite. Svaki put kad želite jednostavno poprskajte rastvor po prostoriji i uživajte!

Mirisne šišarke

Prikupite šišarke i operite ih pod jakim mlazom vode.

Neka se dobro osuše, možete ih staviti na radijator. Pripremite mješavinu destilovane vode i eteričnog ulja cimeta u bočici s raspršivačem. Stavite šišarke u plastičnu kesu sa zatvaračem i dobro ih poprskajte rastvorom.

Zatvorite i protresite kesicu da se upije i ponovite postupak.

Zatvorenu kesicu držite nekoliko dana na tamnom mjestu kako bi se sav rastvor dobro upio u šišarke, a zatim ih izložite u korpici ili na ukrasnom poslužavniku.