Kako savremena istraživanja pokazuju da su navike naših starih (nošenje platnenih cekera, korištenje platnenih maramica, kuhanje u domu sa domaćim namirnicama, pripremanje domaće zimnice…) imale naučnu opravdanost, vrijeme je da se zamislimo nad našim navikama i vratimo se na sami početak: Povratak prirodi.

Jedan mali korak koji možemo učiniti kako bismo dosegli taj cilj jeste: Ponijeti platneni ceker kada idemo u kupovinu, a brojni su dobri razlozi za to:

  1. Jedna platneni ceker može zamijeniti mnogo plastičnih

Samo jedna platnena torba zamijeni i do 1000 plastičnih vrećica, ukoliko se odlučimo za ekološku alternativu.

  1. Možemo uštedjeti novac

Umjesto da svakog puta tokom kupovine u supermarketu kupujete plastičnu, nošenjem svog platnenog cekera možete taj novac sačuvati i priuštiti sebi nešto drugo.

  1. Pomažemo očuvati čistiju prirodu

Plastične kese uzrokuju velike ekološke probleme, jer se decenijama raspadaju na manje dijelove, te se na kraju raspadnu u plastičnu prašinu, vrlo nepoželjnu za okoliš (posebno vodne tokove). Plastika na poljima zaustavlja prolaz kiseonika i uzrokuje neplodnost tla, a nerijetko plastične kese završavaju u digestivnom sistemu životinja, koje zbog nemogućnosti probave hrane uginu.

  1. U platnenom cekeru je lakše nositi stvari

Plastične kese mogu biti zahtjevne za nošenje težih artikala, budući da se pod opterećenjem njihove ručke za držanje stanjuju i mogu nanijeti bol unutrašnjoj strani dlanova. Ručke platnenog cekera mnogo su ugodnije za nošenje, a mogu se bez problema nositi čak i na ramenima.

  1. Platneni ceker može zamijeniti torbu

Platneni  ceker može zamijeniti torbu: U nju možete staviti mobilni telefon, novčanik i druge sitnice koje vam trebaju kada izlazite u grad ili idete u kupovinu. Na ovaj način ujedno ćete imati i torbu i platnenu  kesu u koju možete odložiti namirnice. Praktično, zar ne? Za ovu svrhu možete nabaviti platnenu torbu sa unutarnjim džepovima ili onu koju možete zatvoriti.

  1. Možemo izraziti našu kreativnost

Platneni  ceker nam dopušta da izrazimo našu ličnost i kreativnost i uz malo mašte, možemo je pretvoriti u zanimljiv modni detalj. Možemo upariti boju sa odjećom i imati različite, za različite prilike i stilove oblačenja. Ukoliko se odlučite da kupite unikatnu, ručno rađenu platnenu kesu, možete čak tražiti da se izveze i vaše ime ili fraza koju volite.

  1. Podržavamo izradu rukotvorina i unikatnih predmeta

Kupnjom unikatno rađenih platnenih cekera podržavamo “male” proizvođače,  porodičnu poslovnu djelatnost i opstanak rukotvorina. Nagrada koju dobijamo je srećnija zajednica u kojoj živimo, te unikatni predmet koji će nas izdvojiti “iz mase”.