Hodnik je prostor sa kojim se prvo susrećemo kad uđemo u neki dom ali i dio kome se obično posvećuje najmanje pažnje. Međutim, sa dolaskom jeseni ovo postaje veoma važan dio kuće koji, ako je dobro organizovan, sprečava širenje nereda po sobama. Takođe, pošto u njemu dočekujemo goste, hodnik treba da djeluje uredno, čisto, svijetlo i gostoljubivo.

Da bi se to postiglo, potrebno je mjesto za odlaganje cipela, jakni, kapa, šalova, kišobrana. Najbolje je svako rješenje prilagoditi porodici kako bi svaki član znao gdje da stavi svoje stvari. Ovo jeste pravi izazov, ali moguće je!

Evo korisnih savjeta i ideja koje i vi možete da primijenite u vašem domu:

Otvoren čiviluk

Jednostavne kuke na zidu su odlično rješenje za male i uzane hodnike. Ovakav čiviluk obezbjeđuje dovoljno mjesta za nekoliko stvari koje treba odložiti odmah nakon ulaska u kuću – tašnu, jaknu, kapu i sl. Za ljepši izgled hodnika izaberite neki zanimljiv model.

Plakar ili ormar u hodniku

I najmanji ugradni plakari ili ormari nude dovoljno mjesta za odlaganje sezonskih stvari koje porodica koristi. Treba iskoristiti udubljenja u hodniku ili širi hodnik kako bi se ubacio orman u koji bi spakovali sve što vam je neophodno i mogući nered sakrili od pogleda.

Dio za sedenje

Posebno je korisno ubaciti neki dio za sjedenje prilikom izuvanja i obuvanja, a najbolje je iskoristiti taj prostor i za odlaganje. U ovom primjeru sve je skriveno iza vrata ormara i niske komode za sjedenje.

Otvorene police

Stvari koje odlažemo u hodniku često koristimo, pa je iz tog razloga veoma praktično da one budu odložene u otvorenim policama. Kada razmišljate o postavljanju otvorenih polica imajte u vidu da je potrebno uvijek voditi računa o rasporedu i urednosti stvari na njima.

Hodnik prilagođen djeci

Za mališane postavite niži čiviluk za kačenje jakni na kojima će oni sami odlagati stvari nakon ulaska u kuću ili ubacite namještaj koji je po visini prilagođen njima. Na primjer, niže police treba da budu njihove kako bi im stvari bile pri ruci i nered pod kontrolom, klupa za sjedenje prilagođena njihovoj visini kako bi mogli lako da sjednu i obuju ili izuju cipele i sl.

Zanimljive kuke po cijelom zidu

Za hodnike koji su premali za bilo kakav namještaj odlično rješenje može da bude mnoštvo zanimljivih kuka na zidu. Ovakav prostor djeluje moderno i zanimljivo, a praktične su, jer pružaju dovoljno prostora za odlaganje.

Interesantan dio za vješalice

Ukoliko ne želite klasične ormare, a ipak želite da garderobu odlažete na vješalice možete postaviti polu orman ili samo metalni dio za kaćenje jakni i kaputa. Važno je da imate dovoljno prostora za širinu vješalica i vaše jakne i kaputi će uvijek biti uredno odloženi.

Posude za sitnice

Najpraktičniji način da uvijek znate gdje su vam ključevi od stana i kola, ali i sitnice koje nosite sa sobom po džepovima, jeste da imate određeno mjesto za njihovo odlaganje. Postavite posudu strategijski na policu ili komodu u hodniku i nećete više biti traženja ključeva po kući.

Korpe i kutije

Čim počne hladnije vrijeme, u hodniku se lako nagomilaju kape, šalovi, rukavice, obuća i sl. Za bolju organizaciju i održavanje reda najkorisnija stvar su korpe ili kutije u koje ćete odlagati sortirane stvari.

Plakar od poda do plafona

Hodnik koji ima dovoljno prostora za plakar od poda do plafona je najbolje rješenje za porodice sa više djece. U takvim ormarima uz praktičnu podjelu na dio za obuću, dio za jakne i kapute i dio za sjedenje uvijek će biti dovoljno mjesta za sve stvari koje su u svakodnevnoj upotrebi čak i tokom jesenje i zimske sezone.

Zanimljivi otvoreni ormari

Za ljubitelje nesvakidašnjih praktičnih prijedloga odabrali smo ove otvorene ormare. U unutrašnjosti ima dovoljno mjesta da se odloži više jakni i kaputa, a sa frontalne strane može da se postavi ogledalo ili spoljašnje kuke za odlaganje šalova i kapa.