Badnjak stoji pred ulaznim vratima, na Badnje veče se unosi u kuću, a na Božićno jutro njegovom grančicom položajnik džara vatru. A šta poslije Božića?

Jedan od najvažnijih običaja pred Božić koje svi poštuju svakako je unošenje badnjaka u kuću.

Iako danas ima da se kupi na svakom ćošku pred ovaj veliki praznik, mnogi i dalje poštuju tradiciju i odlaze u šumu da isjeku svoj badnjak.

Ovaj veseli običaj obavljaju većinom muškarci – na Badnji dan ustaju prije svitanja i odlaze u obližnju šumu, gdje sjeku granu hrasta – badnjak.

Obično se po Badnjak ide u društvu, pa domaćini sa sobom ponesu i malo rakije, kojom nazdrave kada isjeku Badnjak i upute se svaki svojoj kući. Badnjak stoji pred ulaznim vratima, na Badnje veče se unosi u kuću, a na Božićno jutro njegovom grančicom položajnik džara vatru.

Ali, znate li šta treba da uradite sa badnjakom nakon što prođe treći dan Božića?

Badnjak treba zapaliti i ostaviti da izgori u šporetu u kući. Vatra koja se pojavljuje kada se Badnjak spaljuje donosi plodnost i pomaže svim ukućanima, ali je ne treba raspirivati duvanjem, već pustiti da sama plamti.

Takođe, trebalo bi sačuvati malo pepela od badnjaka koji se sagorio i čuvati u posebnom mjestu u kući, pa zato Badnjak treba zapaliti u čistoj peći.

U mnogim mjestima vjeruje se da je pepeo od Badnjaka izuzetno ljekovit, pa se pije pomiješan sa vodom protiv glavobolje.