Obračunata potrošnja električne energije domaćinstava na području „Elektrokrajine“ u decembru 2019. godine iznosila je 81,8 GWh, što je za 18,3 odsto više u odnosu na prethodni mjesec novembar.

Iz ovog preduzeća ističu da je navedena razlika u potrošnji domaćinstava između zadnja dva meseca godine uobičajena, u okviru dugogodišnjeg prosjeka, i očekivana zbog izraženog pada temperature vazduha u decembru u odnosu na novembar.

Kako kažu, „Elektrokrajina“ svake godine u zimskim mjesecima- decembar, januar, februar i mart, bilježi veću isporuku električne energije domaćinstvima i pravnim licima u poređenju sa ostatkom godine, prvenstveno zbog povećane potrošnje kupaca za potrebe zagrijavanja stambenih i poslovnih prostora.

Podsjećaju da se očitanje potrošnje sa brojila kupaca obavlja u periodu propisanom Opštim uslovima za isporuku i snabdijevanje električnom energijom, odnosno počinje najranije tri dana prije isteka obračunskog perioda i završava najkasnije tri dana po isteku obračunskog perioda.

Istorijski rekordna mjesečna potrošnja domaćinstava na području „Elektrokrajine“ zabilježena je u januaru 2017. godine u količini od 91,6 GWh.

„Elektrokrajina“ električnom energijom snabdijeva više od 250.000 kupaca na području tri grada, Banjaluka, Prijedor i Gradiška i 18 opština u zapadnom dijelu Srpske.

(srpskainfo)