Maskarpone je veoma mekan krem sir koji ima prijatan ukus, podsjećajući na najbolje vrste pavlake i mlijeka u jednoj smjesi. Neki smatraju da naziv ovog proizvoda dolazi od “mas que bueno”, što na španskom znači bolje od dobrog.

Maskarpone se najčešće koristi u poslastičarstvu za pripremu različitih deserata, od kojih je najpoznatiji Tiramisu. Ali, sir se koristi i kao pikantni namaz, koji se priprema miješanjem sa senfom i inćunima.

Korisna svojstva maskarponea

Količina kalorija u maskarpone siru je velika: oko 450 kcal na 100 grama proizvoda, tako da je malo vjerovatno da će biti prikladan za dijetalnu ishranu. Ali, za one koji nemaju posebne probleme sa figurom, delikates izaziva najpozitivnija osjećanja ukusa.

Kao i bilo koji mliječni proizvod i maskarpone ima niz korisnih svojstava: sadrži važne aminokiseline, vrijedne mikro i makro elemente, uključujući kalcijum potreban za mišićno-koštani sistem i brojne vitamine.

Šta može zamijeniti maskarpone

Nažalost, ovaj divni proizvod nije uvijek lako naći, a cijena ovog mekog sira je prilično visoka. Zbog toga je prirodno pitanje kakav sir može zamijeniti maskarpone?

Po ukusu i kvalitetu najsličniji maskarponeu je još jedan italijanski mlečni proizvod – rikota, sir od surutke.

I kako zamijeniti maskarpone rikotom?

Zamjena je sasvim moguća, ali treba razmotriti za koje jelo je sir namijenjen. Za razliku od maskarponea, rikota može imati različite vrste: blago slatka, pogodna za deserte, a slane i dimljene vrste mogu zamijeniti sličan proizvod u grickalicama za doručak. Ali rikota je takođe rijedak gost u našoj kuhinji.

Neki preporučuju zamjenu maskarponea sa Bonjour, Almette ili Rama sirom.

Domaći maskarpone

Evo recepta za proizvod sličnog originalnom ukusu maskarponeu i koji se lako priprema kod kuće:

Sastojci:

pavlaka (ne manje od 25%) – 1 litar
limunska kiselina – 1/4 kašičice

Priprema:

Sipajte pavlaku u šerpu i zagrijavajte dok se ne pojave prvi mjehurići. Limunsku kiselinu razblažite dodavanjem malo vode u jednu kašičicu. Uz stalno miješanje, razblažena kiselina se dodaje vrućoj pavlaci. Kuhajte pavlaku na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Stavite pavlaku u suhu i čistu krpu i sačekajte da se ocijedi. Ovaj proces obično traje oko 1,5 sata. Krajnji proizvod je sličan maskarponeu. Količina koja se dobije je oko pola kilograma.