Jela sa zaprškom su nezaobilazni dio kuhinje na Balkanu i uprkos tome što se ne nalaze među najzdravijim jelima, često su na našim trpezama. To je, prije svega, zbog činjenice da pasulj sa zaprškom ili sočivo sa zaprškom pamtimo još iz ranog djetinjstva.

Nesporno je da je i tradicionalni čorbasti pasulj izuzetno ukusan, ali ništa se ne može porediti sa pasuljem sa zaprškom ili, recimo, pasuljem na tiganju, a na sam pomen već nam curi voda na usta.

Možete zapržiti pasulj na nekoliko načina, a svaki način ima svoje tajne. U nekim krajevima, zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim u zapršci čak i nema brašna.

Klasična zaprška za pasulj i sočivo se pravi od ulja (masti), brašna i aleve paprike. Priprema je laka – brašno se uprži do zlatne boje, doda se aleva paprika i polako se razrijedi sa dijelom čorbe. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.

Možete zapržiti pasulj i na drugi način. Prvo treba da ga skuhate potpuno. Nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno sjeckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mljeveni paradajz i alevu papriku.