U nastavku pročitajte koliko je djelotvorna mljevena paprika i šta može da učini za vaše zdravlje…

Mljevena paprika je začin koji je neizostavna u kuhinji i ima dobar učinak na zdravlje.

Bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima, te postoji ljuta i slatka.

Puna je korisnih nutrijenata

Jedna kašika mljevene paprike ili 6 grama ima samo 19 kalorija, a sadrži čak 13 odsto dnevno potrebne količine vitamina A, 13 odsto dnevno potrebne količine vitamina E, 9 odsto dnevno potrebne količine vitamina B6 i 8 odsto dnevno potrebne količine gvožđa.

Paprika je bogata antioksidansima većinom iz grupe beta karotenida poput beta karotena, kapsantina, zaeksantina i luteina koji su odlični u borbi sa srčanim oboljenjima i krvotoka, te raka.

Dobra je za zdravlje očiju

Čuva zdravlje očiju, te smanjuje rizik od razvoja katarakte i degeneracije žute mrlje koja se javlja kod starijih osoba.

Jedno istraživanje pokazalo je da žene koje su  konzumirale suplemente luteina i zaeksantina su u 32 odsto slučajeva manje razvile kataraktu od onih koje nisu uzimale ove sastojke iz paprike.

Smanjuje upalne procese i  rješava probavne smetnje

Neke vrste paprika, posebno ljute zbog bojene materije – kapsantina pomažu kod upalnih procesa, bolnih stanja uključujući artritis, oštećenja živaca, kao i probleme s probavnim sistemom.

Može da poboljša nivo holesterola

Crveni kapsantin iz paprike može da podigne nivo HDL-a, dobrog holesterola, te snizi ukupan nivo holesterola i nivo LDL-a, lošeg holesterola što je sve povezano sa zdravljem srca.

Antikancerogeni učinak

Beta karoten, lutein i zeaksantin su dobri borci protiv oksidativnog stresa što smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka.

Studija na 2000 žena pokazala je 25 – 35 odsto manji rizik od nastanka raka dojke zahvaljući unosu ovih nutrijenata. Takođe, kapsantin usporava i rast već razvijenih ćelija raka.

Djeluje i na nivo šećera u krvi

Kapsantin djeluje na gene povezane s nivoom šećera u krvi i blokira enzime koji razgrađuju šećer u tijelu, a može da poboljša i toleranciju na insulin.

U četvorodnevnoj studiji ispitivanju su podrvgnute 42 trudnice koje su uzimale 5 mg kapsantina dnevno, a znatno im se smanjio nivo šećera u krvi nakon obroka u u poređenju s grupom koja je dobijala placebo.

“Zdrava” krv

Paprika sadrži u sebi dva bitna nutrijenta za krv, gvožđe i vitamin B. Njihov manjak može da smanji broj crvenih krvnih zrnaca, a time dovede do anemije.