Kontraceptivne pilule koristi oko 10% žena i one su veoma efikasan način sprečavanja trudnoće, ako se pravilno koriste. Nažalost, kontraceptivne pilule ne štite od polno-prenosivnih infekcija, pa se ipak savjetuje i redovna upotreba kondoma.

Kao i većina metoda kontracepcije koje sadrže hormone, anti-bebi pilule imaju svoja neželjena dejstva.

Najčešća neželjena dejstva kontraceptivnih pilula su: mučnina, glavobolja, smanjen libido, pojava vaginalnog sekreta i drugi, a o njima ćemo više u nastavku teksta.

Neželjena dejstva anti-bebi pilula

Krvarenje između cikusa zbog pilula

Oskudno krvarenje je normalno na početku uzimanja pilula za kontracepciju i obično prestaje da se pojavljuje nakon 3 mjeseca od početka korišćenja tableta. Krvarenje je normalna pojava, jer se materica prilagođava različitim nivoima hormona. Dok traje krvarenje, pilula je i dalje efikasna, pod uslovom da ste je uzeli na vrijeme, bez preskakanja doze.

Mučnina zbog uzimanja pilula za kontracepciju

Nekim ženama se javlja blaga mučnina prilikom prvog uzimanja pilula za kontracepciju, ali i ovaj simptom je prolaznom karaktera i vremenom bi trebalo da nestane. Probajte da pilule pijete pred spavanje ili uz obrok. Ako se ovaj simptom nastavi duže od tri mjeseca, konsultujte se sa ljekarom šta da preduzmete dalje.

Povećanje težine kao posljedica kontraceptivnih pilula

Ne postoji veza između uzimanja kontraceptivnih pilula i gojenja, ali može doći do manjeg povećanja tjelesne težine zbog mogućeg zadržavanja tečnosti u predjelu oko grudi i kukova. Brojna istraživanja su pokazali da je prosječno dobijanje na težini do 2 kilograma na polugodišnjem ili godišnjem nivou.

Ako dobijate više od toga na tjelesnoj težini, razmislite da li možda niste promijenili neke druge životna navike (manje se krećete, više jedete, unoste veću količinu slatkiša).

Smanjen libido zbog pilula

Kod nekih žena, hormoni iz kontraceptivnih pilula mogu uticati na smanjenu seksualnu želju. Ako je to problem koji ometa vaš seksualni život, trebalo bi da se posavjetujete sa ginekologom.

U pojedinim slučajevima se, pak, javlja povećanje seksualne želje time što je više ne postoji strah od neželjene trudnoće i izostaju bolne menstruacije i predmenstrualni sindrom.

Pilule za kontracepciju i osjetljivost grudi

Može doći do blagog uvećanja grudi, kao i do njihove osjetljivosti nalik onoj u predmenstrualnom sindromu ili tokom trudnoće. Ovi simptomi nestaju par nedjelja poslije početka korišćenja kontraceptivnih pilula. Osjetljivost će se smanjiti i uzimanjem manje količine soli i kofeina, kao i nošenjem adekvatnih grudnjaka.

Ako se dogodi da napipavate bilo kakvu kvržicu ili promjenu na grudima ili imate jake uporne bolove, treba da se javite na kontrolni pregled kod ljekara.

Uticaj pilula za kontracepciju na oči

Mnogi ne znaju, ali promjene hormona koje izaziva korišćenje kontraceptivnih pilula može biti povezano sa zadebljanjem rožnjače u oku. Kontracepcija nije povezana sa bolestima očiju, ali može se dogoditi da vam smetaju kontaktna sočiva koja koristite. Obratite se svom oftamologu, ako bude bilo promjena u vašem vidu ili vam sočiva počnu smetati.

Migrena i pilule za kontracepciju

Pojava čestih migrena i glavobolje je još jedna od nuspojava pilula za kontracepciju. Hormoni koji se nalaze u pilulama mogu uzrokovati glavobolju. Ako imate ovaj problem, potražite pilule sa manjom dozom hormona, a simptomi bi vremenom trebalo da počnu da se smanjuju.

Vaginalni sekret

Pilule za kontracepciju različito djeluju kod žena, dok se kod nekih može javiti pojačan vaginalni sekret, druge će imati problem vaginalne suhoće. Ako ste od onih koje imaju problem sa vaginalnom suhoćom, mogu pomoći neki prirodni preparati za bolju vlažnosti ili lubrikanti za bolji seksualni užitak. Ako nema nekog karakterističnog izgleda i mirisa vaginalnog sekreta koji ukazuje na infekciju, ove promhene nisu nešto o čemu treba da brinete.

Promjene raspoloženja

Neke studije su pokazale da oralna kontracepcija može da utiče na pojavu lošeg raspoloženja i povećava rizik od depresije. Ukoliko loše raspoloženje preovlada i jave se neke loše misli, odmah bi trebalo da se javite stručnom licu.

Izostanak ciklusa zbog pilula za kontracepciju

Čak i uz redovno korišćenje anti-bebi pilula može doći do izostanka menstrualnog ciklusa. Može biti da je u pitanju bolest, putovanje, stres, problemi sa štitnom žlijezdom i hormonima. Ako je menstruacija oskudna, to nije problem. Nemojte brinuti ni ako potpuno izostane. Svakako, prije prethodne kutije pilula, uradite test za trudnoću, za svaki slučaj.