Kako treće tromjesečje lagano odmiče, većina trudnica provodi vrijeme tražeći bilo kakav znak koji će im reći da li se porođaj približava.

Jedan od tih znakova je gubitak sluznog čepa.

Šta je sluzni čep?

Baš kako naziv kaže. To je sluz koja je zgusnuta i nalazi se u otvoru grlića materice i na taj način blokira da različite bakterije uđu u matericu i ugroze bebu.

Tokom većeg dijela trudnoće, sluz je prozirna i liči na uobičajeno vaginalno lučenje.

Kada se grlić materice počne skraćivati i time zbog osjetljivosti kapilara unutar njega bude malog krvarenja, vjerovatno će biti krvi i na sluznom čepu.

Proširivanjem grlića doći će do gubitka čepa u vidu sluzi koja je prošarana nitima krvi, a boja može biti vrlo različita, od bjeličaste do braon. To se može dešavati tokom dužeg vremenskog perioda, jer sluz ispada u dijelovima, komadićima, ali se može desiti da čitav  čep ispadne odjednom.

Takođe, ovo ispadanje se može desiti i do dvije nedjelje prije nego što porođaj započne, a može neposredno pred samo rođenje bebe.

Kada se javiti ljekaru?

Ako je sluzni čep proziran ili ima vrlo malo krvi, nije potrebno javljati se ljekaru.

Ali, ako sluz postane izraženo krvava ili nastavlja da curi i dalje, javite se ljekaru. To bi moglo da bude znak početka porođaja, ali i mogućih komplikacija (kao što je placenta previja ili odljubljivanja posteljice).

U svakom slučaju, čestitamo! Uskoro ćete se družiti sa svojom bebom! 🙂