Većina trudnica dobar dio perioda drugog stanja potroši razmišljajući o tome kako će izgledati prvi dani sa bebom kod kuće, šta će beba raditi i kako se brinuti o njoj. Vjerovatno su vam mnogo puta već ponovili da novorođenče spava, plače, kaki i jede, na smjenu, ali iako zvuči jednostavno, vjerovatno će vam biti potrebno još informacija, kako bi mogle da se opustite u ovom novom i nevjerovatnom periodu života.

Dvije majke, ujedno pedijatri, Lora Džena i Dženifer Šu, napisle su o ovome zanimljivu knjigu “Kod kuće sa novorođenčetom: Od rođenja do realnosti”. Evo kako one to opisuju i šta preporučuju.

1. Kako okupati bebu?

Kupanje bebe spada u osnovne vještine koje ćete savladati čim ona dođe kući. Vjerovatno će vam u tome u početku pomagati patronažna sestra koja bi trebalo da dolazi i kupa bebu sve dok joj ne otpadne pupčani patrljak. No, čak iako nemate nikakvu pomoć, kupanje novorođenčeta ne bi trebalo da vam stvara nervozu: to je jedno divno iskustvo koje bi trebalo da bude prijatno za čitavu porodicu.

Svakako, prije nego što bebi otpadne pupčani patrljak, ne bi trebalo da je potapate skroz u vodu. Pupak treba da se suši kako bi pravilno i što prije zarastao. Zato prve dvije nedjelje bebu možete da perete samo sa mekanim sunđerom. Toplim mekanim peškirićem ili drugom tkaninom koju ste umočili u vodu posebno pažljivo i nježno obrišite sve pregibe na tijelu bebe: Oko vrata, zglobova ruku i nogu. Ako primijetite crvenilo i iziritiranu kožu na mjestima koje pokriva pelena, dobro namažite masnom bebi kremom.

2. Njega pupka novorođenčeta

Pupak je vjerovatno jedina stvar oko koje čak i mame koje imaju više djece uijvek podjedako brinu nakon porođaja. Svi znaju koliko je to osjetljivo mjesto, morate stalno da ga pazite. Brinete da se nešto ne zakomplikuje, a nerijetko se dešava da ostane granulom ili pupak krvari više nego što bi trebalo. Sve ovo su srećom problemi koji nisu bolni za bebu, ali znaju da budu dosadni dok ne prođu, a vi budete u mogućnosti da na miru brinete o svojoj bebi.

Šta je pupčani patrljak?

Pupak predstavlja dio pupčane vrpce koja je presječena nakon rođenja djeteta. Pupčana vrpca se obično presjeca da ostane par centimetara duga i potrebno je par dana, uglavnom do dvije nedjelje da se pupčani patrljak osuši i otpadne. Potrebno je malo njege da ne bi došlo do infekcije.

Kako njegovati pupak kod novorođenčeta? 

Održavajte područje oko pupka čistim. Pedijatri preporučuju čišćenje pupka najvešće povidon jodom, neke od metoda koje se preporučuju su i troprocentni hidrogen, oktanisept i neke vrste praška za rane. Ali, sve će vas uputiti u porodilištu ili ćete dobiti savjet patronažne sestre.

Važno je da pelenu ne smijete stavljati preko pupka dok pupčani patrljak ne otpadne i pupak ne bude suv, bez potrebe da se štiti gazom. Jednokratnu pelenu treba saviti duboko ispod pupka i tako zalijepiti.  

Dok patrljak ne otpadne, najbolje je da ne kupate cijelu bebu. Izbjegavajte da kvasite područje oko pupka kako ne bi produžili vrijeme dok pupčani partljak ne otpadne. Važno je da to područje bude suvo.

Sačekajte da pupka sam otpadne, nemojte ga povlačiti, čak i ako sada visi samo na ”končiću”. Tako ćete izbjeći da pupak krvari još nekoliko dana. Pupak održavajte onako kako vas je savjetovala patronažna sestra. Uglavnom je to kapanje povidon joda oko patrljka i sve dok ne prestane da se pojavljuje krv dva ili više puta u toku dana. Nekada je savjet da se prvo kapne hidrogen da zapjeni i očisti pupak, kada tečnost pokupite sterilnom gazom, onda treba kapnuti povidon jod.

Infekcija pupka kod novorođenčeta

Do ozbiljne infekcije ne dolazi tako često. Međutim, obzirom da su teške infekcije opasne po život bebe, važno je da odvedete bebu na pregled, ako primijetite da ima znakova infekcije.

Znaci infekcije pupka su: 
  • pojava crvenila oko baze pupka,
  • pupak koji i dalje krvari aktivno (pojavljuje se svježa krv svaki put kada obrišete prethodnu),
  • curi žut ili bijeli gnoj iz pupka,
  • ima iscjedak neprijatnog mirisa,
  • izgleda da bebu boli područje oko pupka. 

Nerijetko se dešava da beba ima pupčani granulom te je potrebna dodatna njega.

Uvučen ili ispupčen pupak kod novorođenčeta?

Ne može se unaprijed predvidjeti da li će bebin pupak biti uvučen ili ispupčen i ne postoji način da na to utičete.

Pročitajte i: Pedijatar Lolić: Kako da se izborite sa ekcemom

Bebina koža nije uvijek savršeno glatka i nježna kao na reklamama, pogotovo kod tek rođenih beba. Kod mnogih beba koža se ljušti, imaju crvenilo, iritaciju, osip.

3. Sječenje bebinih noktiju

Bebe se uglavnom rađaju sa mekim, ali dugim noktima. One mogu da se njima ogrebu i povrijede, a lako ih je srediti.

Dok neke majke već u porodlištu makazicama isjeku noktiće svojoj bebi, drugi roditelji imaju strah da ne povrijede bebu. Nudimo vam nekoliko savjeta kako da najlakše skratite bebine noktiće.

Vodite računa da nokti nisu dugi i oštri

Čak i kada tek isiječete bebine nokte, oni mogu biti oštri. Povedite računa da ivice budu zaobljene.

Nabavite adekvatan alat

Nabavite male makazice ili grickalicu prilagođenu bebama. Ne bi bilo loše da imate i malu turpijicu.

Pravo vrijeme za sječenje noktića

Najlakše je da bebi skraćujete nokte dok spava ili pije mlijeko. Savjet: nokti su mekši nakon kupanja.

Čvrsto držite bebinu ruku

Držite bebinu šaku, grickalicu okrenite od nokta i pažljivo isijecite nokat duž krivine prsta.

Ako se dogodi da zakačite kožu

Ako se dogodi da zakačite bebinu kožu oko nokta, držite maramicu na posjekotini nekoliko minuta ili dok ne prestane krvarenje.

Sjetite se i nogu

Nemojte zaboraviti da provjerite i nokte na nogama. Oni se ne skraćuju tako često i uglavnom prvo skraćivanje bude tek par mjeseci nakon rođenja.