Praznici prođoše i sada, krajem “svetog januara”, nutricionisti su među najtraženijim “majstorima” u Republici Srpskoj. A nutricionistkinja Dragana Lošić poručuje da smo se tokom praznika ugojili, u prosjeku, oko tri kilograma.

Mnogi su, naravno, u januaru natprosječno tamanili sve redom, od supe i sarme, do kolača i vina, pa je i rezultat – natprosječan. Dragana, međutim, poručuje: “Šta je bilo, bilo je, ne vrijedi se sad kajati, mnogo je korisnije pripaziti na svoje zdravlje.”

-Praznici su vrijeme opuštanja, ne treba sada osjećati krivicu zbog toga. Međutim, vrijeme je da se vratimo redovnom režimu ishrane i zdravom načinu života, a to znači redovnu fizičku aktivnost i uravnoteženu ishranu. Nema više alkohola, gaziranih pića, kolača – kaže Dragana Lošić, magisatr farmacije i specijalista nutricionizma.

Poručuje da, nakon praznika, nema recepta za instant detoksikaciju. Ukoliko želimo da budemo zdravi i u formi, nema brzih rješenja. Dijete tipa “izgubite pet kilograma za pet dana” nisu ni zdrave ni efikasne.

-Problem je što mnogi ne znaju šta je zdrava uravnotežena ishrana. Najbolje rješenje je da se obrate stručnjaku, koji će im kreirati individualni plan ishrane i zdravog načina života – kaže Dragana.

Ipak, postoje i pravila koja važe za sve, pa Dragana Lošić upozorava:

  • Doručak se ne smije preskakati
  • Svakog dana treba popiti od 1,5 do dvije litra tečnosti, najbolje vode ili biljnih čajeva
  • Izbjegavajte instant hranu i prerađevine
  • Svakog dana treba pojesti 400 do 800 grama voća i povrća
  • Svake noći treba spavati najmanje sedam do devet sati
  • Sat vremena prije spavanja ugasite TV, laptop ili mobitel i opustite se uz knjigu i šolju čaja od matičnjaka
  • Svakodevna fizička aktivnost se podrazumijeva.
(srpskainfo)