Soft pretzels with caraway seeds on top, Image: 90025041, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

Stari narodni običaj nalaže da se za dan Svetog Save mijese perece.

Svetom Savi postoje mnoge priče i anegdote, a u narodu su se stvorile i mnoge legende o njemu.

On je za narod bio božanstvo koje putuje po srpskim zemljama, donosi red i blagostanje, uči narod kako se kopa, ore, kako se kresanjem dobijavatra, uči žene kako se kuva, mijesi, tka, plete, pravi sir, uči kovače kovanju gvožđa, seljake gajenju loze i pravljenju vina.

Jedna od narodnih legendi kaže da su se nekada ljudi, da bi dobili brašno od žita, jako mučili. Tucali su žito u stupi ili ga mljeli u žrvnju.

 Gledao to Sveti Sava, pa se sažalio. Odlučio je da smisli neku bolju i lakšu spravu.

Jednog dana došao đavo Svetom Savi u vodenicu da vidi šta je napravio. Vidjevši kako je nezgodno što se žito iz vreća sipa rukama u rupu od kamena, pokazao je Svetom Savi kako će napraviti koš i čeketalo pod pogodbom da mu se za to ustupi jedan dan u godini da bude njegov u vodenici. Htio je da bude i on ortak.

Sveti Sava je pristao i odredio da Badnji dan pripadne đavolu. Zbog toga se đavoli često nalaze oko vodenice, smatraju da je to njihovo.

Na Badnji dan, pošto pripada đavolu, rijetko koji vodeničar čuva vodenicu. Šta više, tog dana niko neće ni da melje žito. Vjeruje se da bi se vodeničarima i pomeljarima tada desilo neko zlo.

A Sveti Sava je znao zašto je đavolu odredio baš taj dan. O Božiću se smrznu rijeke, pa se ne može ni mljeti, pa tako đavo nikad ne može uzeti ujam.

U znak zahvalnosti, što im je olakšao mljevenje žita, u narodu je ponikao običaj da se na Savin dan mijesi pecivo od bijelog pšeničnog brašna koje se nosi u crkvu i tamo dijeli djeci. 

U Vojvodini se prave perece, posne, ako Savin dan pada u srijedu ili petak, a mrsne ako pada nekim drugim danom.

Ovaj običaj nije vezan za crkvene kanone, nastao je davno, ali u nekim dijelovima na našim prostorima zadržao se i do danas.

Recept za svetosavske perece

Evo jednog prijedloga kako možete napraviti perece. Ovo ukusno pecivo se veoma lako pravi, a idealno je uz doručak ili čaj, piše Stvar ukusa.

Sastojci:

  • 250 g margarina
  • kockica svježeg kvasca
  • 1 kg brašna
  • 4 šoljice mlijeka
  • kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 4 žumanceta
  • 2 bjelanceta

Priprema:

Zamijesite tijesto od svih sastojaka izuzev bjelanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm.

Modlom vadite perece ili ih sjecite nožem, oblikujte i premazujte umućenim bjelancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.